Josje Smeets Josje Smeets

Het gevoel dat je móet genieten van het mooie weer

 
 
 
 

Afgelopen weken mocht ik tal van media te woord staan over de nieuwste hype: sunshine guilt. Dit is een fenomeen dat met name in ‘koudere’ landen voorkomt, waar zonlicht schaars is. Sunshine guilt is het gevoel dat je móet genieten van de zon, terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor hebt.

Vragen die ik hierover kreeg:

  • Bestaat het echt?

  • En wat doet dat dan?

  • Moeten we ervoor waken?

En ja, sunshine guilt bestaat, maar het is geen wetenschappelijk aangetoonde stressor. Je hoeft je dus niet gelijk druk te maken als jij het vervelend vindt om binnen te moeten werken terwijl al je vrienden op het strand liggen bakken in de zon. Dat is menselijk en dus volkomen normaal.

Wat we echter zien is dat sunshine guilt steeds vaker door mensen genoemd wordt als iets waar ze last van hebben. Mensen worden onrustig als ze het gevoel hebben dat ze iets missen, de welbekende FOMO, ze kunnen er somber van raken en soms zelfs een korter lontje van krijgen. Vaak is sunshine guilt een van de vele klachten, we zien dat het vaker voorkomt bij relatief jonge mensen die zich vaak zelf vergelijken met anderen via social media, bij perfectionisten en bij mensen met een lager zelfbeeld. Als je merkt dat ál deze zaken voor je gelden, dan moet je alert zijn.

Wil je meer weten? Luister of lees dan hier de interviews terug

 
 
 
 
 
 
 


 Wil je Josje een keer live horen spreken? Kijk dan hier:

 

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Waarom MOET er zoveel nét voor die zomervakantie?

 
 

Die ene borrel op het werk, de musical of diploma-uitreiking op school, het schoolreisje, de seizoensafsluiting met je sportclub en nog even gezellig samenkomen met de netwerkclub. Jawel, lieve mensen, het moet allemaal, en het moet allemaal NU. Want dat is toch leuk?

Maar is dat wel zo? Het blijkt dat veel meer mensen al die verplichtingen allesbehalve leuk vinden. Er zijn zoveel taken die binnen die laatste paar weken moeten worden afgerond dat sommigen half overspannen en op zijn minst overprikkeld belanden op de strandstoel. En dat is niet hoe het zou moeten zijn.

Ben je benieuwd waarom we elk jaar opnieuw in dezelfde valkuil stappen (newsflash: het brein gaat heel goed op de gedachte van ‘de laatste kans’) en we niet leren? Luister dan nu het interview terug dat ik deze week gaf op NPO radio2.

Mijn belangrijkste tip?

Plan niet minder, maar anders. Plan de zaken die je energie geven juist in, om zo weer opgeladen te zijn voor de taken die energie van je vragen. Zo krijg je alsnog alles gedaan, brein blij, jij blij.

Fijne zomervakantie!

 
 
 

Wil je ook tijdens de zomervakantie geïnspireerd worden over geluk? Bestel Josjes boek als vakantieliteratuur.

En wil je Josje live zien? Boek dan een lezing:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Een ritje in de achtbaan eng? Doe het toch.

 
 
 

Je hebt de link misschien nooit gelegd, maar af en toe een ritje maken in de achtbaan of een andere spannende attractie maak ons extra alert én levendig. Ja, het is eng, maar juist als je uit de comfortzone komt voel je je meer gelukkig dan daarvoor.

In een interview voor Santé legde ik dit uit:

Wat we vaak zien, is dat mensen die continu in hun comfortzone blijven zich sneller vervelen en wat chagrijniger en soms zelfs somberder worden.’

Door af en toe uit je dagelijkse routine te stappen en iets te doen dat je spannend vindt, word je niet alleen alerter en levendiger, het leert je ook om beter om te gaan met stress. ‘Wanneer je jezelf uitdaagt, wordt het angstcentrum in je hersenen geactiveerd,’ legt gelukspscyholoog Josje Smeets uit. ‘Je brein registreert spanning en zet je lichaam op scherp. Tegelijkertijd helpt je prefrontale cortex om de angst in toom te houden, zodat je niet blokkeert, maar doorzet. Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je kunt omgaan met stressvolle situaties.’

Hoe gaaf is dat? Mijn advies is dus om deze zomer naast heerlijk ontspannen ook af en toe aan thrillseeking te doen. Canyoning, snorkelen in ijskoud water of een dagje pretpark: het kan allemaal. Het maakt je gegarandeerd gelukkig!

Blader hier door het artikel

 
 

Vind je dit soort informatie razend interessant en wil je meer psychologische tips? Klik dan hier voor meer inspiratie.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Stel je geluksvragen hier.

 
 
 
 

Heb jij vragen over geluk? Ben je op zoek naar geluk voor jezelf, voor je collega’s, voor je studenten, voor mede-ondernemers, CEO’s etc? Ik help je graag. Stuur me een berichtje.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

-NIEUW- Keynote: Werken met Gen-Z.

 
 
 
 

60 of 90 minuten

Ik neem je mee in het brein en de belevingswereld van Generatie Z. Wat drijft hen? Hoe kijken zij naar werk? En vooral: hoe kun je als organisatie of team optimaal samenwerken met deze nieuwe generatie? Wat werkt motiverend - en wat juist averechts?

Met veel interactie, humor en wetenschappelijke inzichten krijg je concrete handvatten om het werkgeluk van én met Gen-Z te vergroten.

Voor wie: Leidinggevenden, HR-professionals en iedereen die effectiever wilt inspelen op de behoeften van een nieuwe generatie medewerkers.

Heb je interesse in alle gelukssessies?

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Oorlogsdreiging. Bespreek je dit met kinderen?

 
 
 
 

Met RADIO2 mocht ik in gesprek over de veranderende wereld en de steeds groter wordende oorlogsdreiging in verschillende gebieden.

Oorlog; iets dat eerst zo ver weg leek, maar waar we nu serieus rekening mee moeten houden. Niet het leukste onderwerp en daarom niet iets wat je dagelijks bespreekt. Zeker niet met je kinderen. Is dit verstandig? Of moet je het er juist wél over hebben?

Tipje van de sluier: jazeker! Kinderen weten veel meer dan dat jij hoopt of denkt. De kunst is alleen om het op een goede manier aan te pakken. Stel vooral veel vragen, houd het simpel en biedt een veilige omgeving voor ze.

In het radio item geef ik nog veel meer tips, luister het hier terug.

 

 Wil je meer tips over geluk en psychologie ontvangen? Stuur Josje een mail.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Meer energie in de lente? Niet als je deze fout maakt.

 
 
 
 

Bijna iedereen weet dat je vrolijker wordt in de lente. Dat je meer gedaan krijgt en dat het zonlicht je energielevel een boost geeft. Toch zijn er mensen die kampen met een zogeheten lente-dip. Ze voelen zich lusteloos en hun vibe lijkt verdwenen. Hoe dat komt en wat je ertegen doen kunt? Ik ging in gesprek met BDU-media. Lees het artikel hier:

Wil jij tips tegen een dipje? Check dan een van de gelukssessies die Josje aanbiedt:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Geluk in de verkoop!

Een burn-out kost al snel 70.000 euro.

 
 
 

Het aantal gelukscoaches schiet als paddenstoelen uit de grond. Waar ik als enige gelukspsycholoog in het land in 2017 vernieuwend was, is een chief happiness officer anno 2025 niet meer weg te denken in een bedrijf dat zichzelf serieus neemt.

Maar is dit ook echt nodig? Moeten we mensen zo ‘betuttelen’? Buigen we niet teveel mee in de werkgeluk hype? Ik heb er zo mijn ideeën over (en nee, ik ben niet alleen positief!) en mocht deze delen in Dagblad de Limburger. Lees vooral even mee:

 
 
 

Ben jij benieuwd naar het onderwerp werkgeluk, maar doe je er op dit moment nog niet veel mee? Denk dan eens na over een inspirerende interactieve keynote over dit thema.


Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Mijn 3 adviezen vóórdat je een spreker boekt. 🎤

 
 

Je organiseert een event en je wilt dat dit vlekkeloos verloopt. Je wilt dat mensen geïnspireerd raken, dat ze (opnieuw) met elkaar verbinden en hopelijk nog wekenlang napraten over datgene dat ze hebben ervaren en geleerd.

Bij zo’n event hoort een wervelende keynote.

Je bent daarom op zoek naar een kundig spreker die impact maakt. Een expert op zijn of haar vakgebied die weet hoe zij het publiek kan raken, mensen aan het denken zet en hopelijk ook nog kan mobiliseren. Je organiseert dit event tenslotte maar éen keer.

Een goede spreker vinden is niet eenvoudig, het aanbod is simpelweg enorm.
Ik zelf ben ervaringsdeskundige; ik verzorg meerdere keynotes per week over werkgeluk en verandering en spreek zeer uiteenlopende opdrachtgevers met allemaal verschillende aandachtspunten.

Dit zijn mijn 3 belangrijkste adviezen bij het vinden van de juiste spreker.

1. Zorg dat je de beoogde spreker te spreken krijgt vóórdat je de boeking definitief maakt. Je kunt nog zoveel lezen of horen over een spreker, maar je kunt zijn of haar energie pas echt oppikken tijdens een videocall.
Bovendien: een spreker die tijd wilt vrijmaken in zijn of haar agenda voor zo’n inventariserend gesprek is echt betrokken bij jou als opdrachtgever.

2. Kijk of de spreker enkel standaardlezingen geeft, of dat hij of zij bereid is de keynote aan te passen. Natuurlijk bereidt elke spreker zijn lezing grondig voor, maar de ervaring leert dat het publiek soms net wat beter aanhaakt als er haakjes worden gemaakt naar wat er in jullie organisatie speelt. Vraag of dit mogelijk is.

3. Check of de keynote geschikt is voor iedereen. De nieuwste wetenschappelijke inzichten over een thema kunnen super interessant zijn voor de een, maar onbegrijpelijk voor de ander. Vraag dus altijd even na wat de doelgroep is van de lezing.

Ben jij op zoek naar een energieke, inspirerende spreker over (werk)geluk of verandering?
Een spreker die natuurlijk graag van tevoren een praatje met je maakt, de lezing aanpast aan jullie wensen en keynotes geeft die geschikt zijn voor iedereen -van de productie tot aan het bestuur-?

Aarzel dan niet en stuur me vooral een berichtje. Ik verheug me om kennis te maken. 🔥 🍀

 

Wil je meer gratis advies over geluk ontvangen?

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

In het voorjaar zijn we productiever op het werk

 
 

Heb jij ook zo genoten van de eerste zonnige dagen van het jaar vorige week? En dat is niet gek, zonlicht geeft dopamine, serotonine en endorfine vrij in ons brein en dat zorgt ervoor dat we ons gelukkig en blij voelen.

Motivatie is hoger in het voorjaar                                                                                               

Maar er is meer. Dopamine is sterk verantwoordelijk voor je motivatie en focus en zorgt ervoor dat je gemakkelijker aan taken begint én afmaakt. Hoe fijn is dat? Bovendien geldt dat je nóg meer motivatie krijgt als je eenmaal begint.

Het ideale recept voor een productieve werkdag is daarom als volgt:

Sta extra vroeg op en ga een uur naar buiten. Het liefst breng je jezelf in beweging, een stevige wandeling doet al wonderen. Dopamine wordt aangemaakt door het zonlicht en zet het belonings- en motivatiesysteem in je brein aan.

Zorg na de wandeling dat je zo snel mogelijk aan je werk of taken begint. Wanneer je zo’n kwartier hiermee bezig bent wordt het motivatiesysteem nog verder getriggerd en kom je in een zogeheten flow, een staat waarin je alles om je heen vergeet en je je volledig op je taak kunt concentreren. De kans dat je je taak met succes afrondt neemt hierdoor met een factor 3 toe.

En daarna? Genieten van je succesje, dankbaar zijn voor het leven en ontspannen maar.

Werk ze deze maand!

Kan jouw team een motivatieboost gebruiken? Kijk dan eens op Josjes website voor de mogelijkheden.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Tips voor een betere nachtrust

 
 

Regelmatig melden zich mensen in mijn praktijk met slapeloosheid. Bij een psycholoog gaan dan gelijk allerlei alarmbellen af; slapeloosheid is het eerste teken dat er substantieel iets niet goed zit en dat je stressniveaus duurzaam te hoog zijn.

Probeer te allen tijde achter de oorzaak van je slapeloosheid te komen. Maak je je ergens druk om? Lukt het niet goed op het werk of in je relatie? Is er iets voorgevallen dat je maar niet uit je hoofd kunt zetten? Schakel hierbij desnoods hulp in, het aanpakken van de oorzaak is de beste route naar meer slaap.

Ken je de oorzaak niet of is deze niet zomaar opgelost? Pas dan om te beginnen deze tips toe voor onmiddellijk meer nachtrust:

  1. Probeer koste wat het kost een strak dag- en nachtritme aan te houden. Je brein houdt sterk van gewoontes en zal ‘leren’ wanneer het tijd is om naar bed te gaan (en dus het stofje melatonine aan te maken) en ook wanneer het tijd is om te waken. Zelfs als je maar een paar uur per nacht slaapt, is het van belang dat je toch telkens op dezelfde tijd opstaat. In het begin is dit erg moeilijk, omdat je de neiging hebt om bij te slapen, maar stiekem herprogrammeer je op deze manier je brein naar een meer gezond waak- en slaapritme.

  2. Doe geen dutjes overdag. Aansluitend op bovenstaande is het belangrijk dat je overdag wakker blijft. Probeer geen slaap in te halen overdag, zelfs niet als je heel erg moe bent. Je ritme raakt hierdoor dusdanig verstoort dat de kans groot is dat je wederom ‘s avonds de slaap niet vatten kunt. Hou een patroon aan van 16 uur waken en 8 uur slapen.

  3. Zorg voor de nodige ontspanning overdag. Las regelmatig pauzes in, ga wandelen, zoek de natuur op of mediteer. Wanneer je lastige zaken overdag een plekje geeft door regelmatig te ontspannen, zullen deze niet ‘s avonds laat of ‘s nachts de kop opsteken.

  4. Beweeg voldoende. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dagelijks aan lichaamsbeweging doen minder last hebben van slapeloosheid dan mensen die dat niet doen. Bovendien zorgt sporten ervoor dat je je hoofd kan leegmaken en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je met een ontspannen gevoel de nacht in kunt.

  5. Schrijf. Lukt het je ondanks de bovenstaande tips niet om te ontspannen? Probeer dan eens een dagboek bij te houden. Schrijf je gedachten en gevoelens van je af. Probeer to do’s op een lijst te zetten en ze zo uit je hoofd te halen. Dit werkt als een trein! Lukt al het bovenstaande niet? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Via je huisarts, een slaaptherapeut of een psycholoog kun je vaak gemakkelijker vastgeroeste patronen doorbreken.

    Wil je meer tips over geluk of slaap? Neem dan contact op.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Zo ga je om met moeilijke mensen

 
 

Je kent ze wel, die types die het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Omdat ze een groot ego hebben, je graag klein maken of zo negatief zijn dat het je al je energie kost. Die buurvrouw die zich overal mee bemoeit, een baas die het altijd beter weet of schoonvader die op feestjes alle aandacht opeist. Moeilijke mensen zijn er nou eenmaal. Hoe ga je er relaxed mee om zodat het je dag niet verpest? Op het werk en in het leven?

In de nieuwste Flair gaf ik een uitgebreid interview met auteur Michèle Bevoort over hoe om te gaan met deze lastige types. Hierbij mijn belangrijkste tips:

Hoe ga je om met…?

1. De bemoeial
Daar is ze weer: de buurvrouw die altijd net iets te veel interesse heeft in je tuin, je kat en zelfs beter weet hoe je je kinderen moet opvoeden (‘ze schreeuwen altijd zo!’). Als je de voordeur opent, is het net een duveltje uit een doosje, klaar om je te vertellen hoe je je tuin of de plantjes op je balkon beter kunt onderhouden of ander ongevraagd advies te geven.

Josje: “Begrenzen is hier belangrijk. Eerlijk zeggen dat je het niet prettig vindt. Misschien letterlijk een schutting plaatsen. En ga eens met haar in gesprek zodat er misschien meer begrip kan ontstaan. Blijf je ongevraagd advies krijgen, kun je bijvoorbeeld vriendelijk begrenzen: ‘Ik waardeer je betrokkenheid, maar ik vind het fijn om het op mijn eigen manier te doen.’

2. De schreeuwerd

Je schoonvader is best een aardige vent. Op verjaardagen drinkt hij er alleen net één teveel en slaat jou, zijn leukste schoondochter, joviaal op je schouders. Net te luidruchtig vertelt hij verhalen over zijn zoon en schoondochter aan iedereen die het wil horen. En bij het afscheid is de omhelzing net iets te lang. Zoals altijd gaan jullie als eerste weg, omdat de lol er zo wel af is. 

Josje: “Ook hier is het toch een kwestie van eerlijk zijn. ‘Ik waardeer je enthousiasme, maar…’ Als dit toch lastig is bij je schoonvader, schakel dan je partner in om eens met hem te praten.”

3. De betweter
Je baas weet alles beter, van je werkzaamheden tot je lunchkeuze. Briljant idee? Verwacht geen high-five, maar een "Ja, leuk, maar wat eigenlijk beter werkt is..." gevolgd door een uitleg die zo lang duurt dat je spijt hebt dat je niet nog even voor de meeting naar de wc bent geweest. Zijn favoriete uitspraken: "Ik snap wat je bedoelt, maar..." "Laten we het op mijn manier doen, dan komt het goed." "Dat hebben we al eens geprobeerd, en dat werkte niet." Innovatie? Prima, zolang het zijn versie van innovatie is. Teamspirit? Tuurlijk, zolang het team maar snapt dat hij de aanvoerder is.

Josje: “Natuurlijk gelden hier ook alle bovenstaande tips, maar het lastige hier is dat je van hem afhankelijk bent voor je baan. Daarom is het bij een baas fijn als je niet alleen vanuit je gevoel spreekt, maar juist feiten en data kunt benoemen. Dus bouw een soort dossier op waaruit je kunt putten als je het gesprek aangaat. Vaak helpt dit wel, want als je die informatie hebt zou je daarmee ook naar een ander kunnen gaan.”

Wil je nog meer tips voor types als de energieslurper, de slijmbal, de kleinmaker en de nepperd?

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Kap nu toch eens met die Blue Monday

 
 

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, de media staan er vandaag weer bol van. En dat terwijl het complete bullshit is, toch?

Nou, dat is nu ook weer niet waar. Blue Monday werd 20 jaar geleden bedacht door de psycholoog Clif Arnall. Via een formule wist hij te beweren dat de derde maandag van het jaar door iedereen zwaar werd gevonden. En alhoewel de factoren die hij meeweegt in zijn formule (korte, koude, donkere dagen, goede voornemens die gesneuveld zijn en geen perspectief) wel degelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd, blijkt de datum nergens op gestoeld te zijn. Geluk is subjectief en iedereen ervaart Blue Monday dan ook anders.

Pas op voor self fulfilling prophecy: somberheid werkt aanstekelijk

Ons brein gaat goed op negatief nieuws, in het kader van overleving zijn we extra alert op zaken die onze (mentale) gezondheid in gevaar kunnen brengen. Helaas blijft ons brein ook extra lang hangen bij dit negatieve nieuws en hebben we de neiging zaken groter te maken dan dat ze zijn. Zelfs als jij geen last hebt van een winterdip kun je die alsnog krijgen als je leest en ziet dat iedereen om je heen er wél mee worstelt. Onbewust nemen we namelijk gedachten en gedragingen van anderen over, omdat we denkt dat ‘dit zo hoort’ of omdat we ‘erbij willen horen’. Met als gevolg dat we ons massaal somber kunnen voelen als de berichtgeving over Blue Monday niet stopt.

De oplossing?

Start deze dag positiever als andere dagen. Sta iets eerder op en neem uitgebreid de tijd voor een lekkere kop koffie, een lange wandeling met de hond of het lezen van een goed boek. Organiseer een ontbijt op het werk of met de buren en zorg ervoor dat je mensen samenbrengt. Dát maakt namelijk dat je positiever wordt en het gelukshormoon oxytocine zal rijkelijk worden aangemaakt. Weg Blue Monday.

Oh ja en die media? Die mag je links laten liggen vandaag. Ben je tóch nieuwsgierig?

Ik sprak met Intermediair, Daily Cappuccino en Navenant.

 

 Wil je geïnspireerd worden over geluk? Kijk dan eens bij mijn lezingen en workshops.

 

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Leg die lat eens wat lager

 
 

2025 ligt als een onbeschreven blad voor ons en dat is goed nieuws. Dit wordt ONS jaar, dit jaar maken we al onze doelen en dromen waar. Toch?

Helaas… De grootste valkuil voor bijna iedereen is dat we -overal en altijd- de lat veel te hoog leggen, waardoor we onze doelen niet halen en op die manier ons droomleven niet bereiken.

Wat werkt dan wél? In de coverstory van &C gaf ik tal van tips. Een greep uit het artikel:

Het brein pikt verandering niet. Het brein pikt verandering alleen maar wanneer we deze inzetten in stapjes van 10%. Wil je 5 kilometer hardlopen elke week? Begin dan met 500 meter. Wil je rigoreus stoppen met suiker? Begin bij het weglaten van die schep in je koffie, maar neem dat koekje nog wel.

Maak het vijf minuten makkelijker. Het brein is lui. Wil je gaan sporten? De weg van het bed naar de voordeur is een enorme moeizame voor jouw brein, zeker als het buiten koud en nat is. Maak de weg daarom net vijf minuten gemakkelijker. Zet je sportschoenen al klaar naast het bed en leg je sportkleding in de badkamer. Misschien lukt het niet gelijk, maar het moeten terugleggen van de kleding ziet het brein als falen, en daarmee wordt de kans groter dat je de volgende keer wél gaat.

Maak het vijf minuten moeilijker. Omgekeerd geldt: bij gedrag dat je wilt laten moet je het je brein lastig maken. Haal geen snacks in huis, zet wijn achter slot en grendel en leg de telefoon beneden in plaats van op je nachtkastje. Wedden dat die routine er zó inzit?

Ben jij er klaar mee? Wil jij je gedrag veranderen en positiever in het leven staan? Of wil je dat je team een gedragsverandering doormaakt en zo beter leert samenwerken?

Josje helpt je hier graag bij, neem contact op.

Wil je meer lezen uit het artikel voor &C, scroll dan eens door mijn media-pagina.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Geen zin in 2025. Het komt veel voor.

 
 

Ik kreeg veel DM’s naar aanleiding van onderstaande post op LinkedIn. Hoe denk jij hierover? ⬇️

Geen zin in 2025.

Bovenstaande opmerking hoorde ik afgelopen dagen opvallend vaak.

Wéer een nieuw jaar van hard werken, zorgpremies betalen, piekeren over oorlog / het milieu / de hoogte van de energierekening, doelen stellen en niet halen, uitgeput op zomervakantie gaan en in december met veel te veel champagne bedenken dat het in 2026 écht anders gaat zijn. ‘Maar nu écht.’

Behoor jij tot deze groep? Wil je eerst zien en dan geloven? Erger je je stiekem aan die huppelende optimist die je drie dikke pakkerds geeft op kantoor met de uitspraak ‘nieuw jaar, nieuwe kansen’?

Bedenk dan, je bent niet alleen. Maar liefst 25% van de mensen heeft last van zogeheten ‘nieuwjaarsblues’. Het druilerige weer en een gevoel van eenzaamheid na die gezellige decembermaand helpen daar niet bij.

Wat wel helpt?

DOE IETS. Hoe klein ook; even een rondje wandelen buiten, een (alcoholvrij) biertje drinken met je buurman, hardop een liedje zingen of je plafond schilderen. Mensen die in actie komen -juist als ze daar he-le-maal geen zin in hebben- hebben beduidend minder last van stress en somberheid.

Alleen JIJ kunt een verandering teweegbrengen. Veranderen = doen!

Eerst doen, dan geloven. 🚀

Happy new year!!

Wil jij meer van dit soort tips ontvangen? Volg Josje dan op LinkedIn of stuur haar een mailtje.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

‘Bepaalde dingen kan ik niet en dat wil ik graag zo laten.’

 
 

Is het je wel eens opgevallen hoe graag we (het gedrag van) anderen willen veranderen?

Ouders, managers, bestuursleden, echtgenoten, vriendinnen; ze melden zich allemaal massaal bij mijn adviesbureau, omdat ze vinden dat het gedrag van een ander veranderen moet.

En deels hebben deze aanvragers gelijk; het team, de vriendengroep, de relatie of het gezinsleven zou ook stukken efficiënter en vrediger verlopen als iedereen in de pas loopt. De bedoeling van de aanvragers is altijd goed: ‘ik wéet zeker dat ze de voordelen er op termijn van gaan inzien.’ ‘Uiteindelijk worden ze er alleen maar beter van.’ ‘Wedden dat ze er gelukkiger uit komen?’

Maar toch, toch lukt het niet. En dat geeft wrijving, onvrede, spanningen of zelfs conflicten. En daar is niemand bij gebaat.

Het probleem in deze? Sommige mensen willen niet veranderen. Nu niet, morgen niet, nooit niet. Meestal worden deze weerbarstige mensen overgeslagen in het veranderproces. Een verandering wordt uiteindelijk opgelegd of geforceerd met alle gevolgen van dien.

Hoe lossen we dit op? Hoe veranderen we met consent?

Hoe moeilijk ook, iedereen heeft zo zijn eigen redenen om niet te willen veranderen. De kunst is naar deze redenen te vragen; want wanneer naar mensen geluisterd wordt, empathie getoond wordt voor hun onzekerheden en behoeften en daarna gekeken wordt hoe alsnog aan deze behoeften kan worden voldaan met de op handen zijnde verandering, dan is de wedstrijd al half gewonnen.

Een voorbeeld? Onlangs vroeg een collega mij:

‘Maak jij je facturen zo? Waarom niet zo en zo…?’

Mijn laptop werd bij me vandaan getrokken en voor ik het wist duizelden de boekhoudprogramma’s mij voor mijn ogen. Heb ik dit omarmd en ben ik ze gaan gebruiken? Nee, dankjewel, liever niet. Sommige dingen ‘kan’ ik heel bewust niet.

Mijn reden? Als ik opeens dingen extra kan betekent dit dat ik ze ook moet oppakken. En dat kost tijd, energie, frustratie en mijn lat wordt alsmaar hoger, terwijl ie al zo hoog ligt. Natuurlijk zie ik dat er noodzaak is, maar mijn oplossing is heel anders. Ik huur liever iemand in die dit soort vervelende taken vóor mij doet. Alleen werd me dit niet gevraagd…


Gedrag veranderen is enorm moeilijk, maar een van de belangrijkste voorwaarden is dat iemand WIL veranderen. En soms heeft iemand verdomd goede redenen om dat niet te willen.
En soms? Soms slaan die redenen nergens op.

Elke verandering begint bij aandacht en begrip. Eerst moet er gepraat worden, geluisterd, geïnventariseerd en gebrainstormd. En pas dan, heel misschien dan, kunnen we gaan veranderen.

Wil jij hulp bij gedrags- of cultuurverandering? Ga eens met Josje het gesprek aan.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Zó ga je het beste om met (zeer) gênante momenten.

 
 

Cringe attacks. Ooit van gehoord? Het is de fysieke reactie op een gevoel van intense schaamte, veelal bij een herinnering aan een awkward moment. We krimpen letterlijk ineen bij de gedachte hieraan.

Mensen die doorgaans mentaal iets minder stabiel zijn of af en toe doorschieten in perfectionisme (it wasn’t me… 😳) hebben er meer last van.

Ik werd hierover geïnterviewd door het tijdschrift Nina. Mijn belangrijkste tip?

Omring jezelf door positieve affirmaties. Hang geeltjes door het huis met spreuken als ‘ik ben goed genoeg’, ‘ik mag er zijn’, ‘ik zie er goed uit voor mijn leeftijd’, houd een dankbaarheidsjournal bij en sta af en toe bewust voor de spiegel en spreek jezelf positief toe. Het klinkt als abracadabra, maar je brein gelooft wat je jezelf vertelt.

Wil je meer weten? Ga naar de winkel voor het magazine Nina en lees het artikel. Hieronder vind je alvast een sneakpeak.

Wil je vooral leren hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen? Boek dan een van Josjes workshops of masterclasses in dit thema.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Limburg is de minst gelukkige provincie.

 
 

Limburg is de minst gelukkige provincie. Met een sterk vergrijzende bevolking, relatief lagere inkomens, een beperkte werkgelegenheid en relatief hoge percentages gezondheidsproblemen hebben Limburgers nog een hoop te leren over geluk.

Toch is er ook goed nieuws; over het algemeen kennen Limburgers een sterk cohesiegevoel en genieten ze van de vele natuur en cultuur. Met veel mensen in Limburg gaat het op papier best okay, maar van binnen voelt het toch anders. Soms heb je het idee dat je vastzit en voelt het leven meer zo, zo.

Ben jij of ken jij zo iemand? 

Maak daar dan voor eens en altijd korte metten mee en kom naar de inspirerende, humorrijke, maar vooral leerzame en wetenschappelijk onderbouwde theatershow: Geluk zonder Bullsh*t

Door gelukspsycholoog Josje Smeets en presentator Bas van Mulken.

We zijn terug in Maastricht in de mooie AINSI op vrijdag 10 januari 2025. Speciaal voor alle mensen uit Limburg.

Ticketverkoop:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Lijd jij aan Stresslaxing? Tips voor meer ontspanning.

 
 

Heb je ooit gehoord van stresslaxing? Je probeert te ontspannen, maar dit lukt niet. Je raakt snel afgeleid tijdens een televisieserie, je wilt toch nog even je mail checken terwijl je een boek aan het lezen bent enzovoort. Vooral perfectionisten en mensen met een laag zelfbeeld hebben er (helaas) last van.

Hoe je dit veranderen kunt? Hierbij 1 belangrijke tip:

Wanneer je het moeilijk vindt om helemaal te ontspannen en los te laten is het goed om iets creatiefs op te pakken. Doe iets met je handen, ga bloemschikken, diamond painten of bak een brood. Dit proces vergt focus, waardoor je gedachten alleen nog maar uitgaan naar deze specifieke taak en niets anders.

Wil je meer tips? Volg Josje dan op LinkedIn en lees dan het hele artikel in Nieuwsblad Vlaanderen waaraan ik meewerkte.

Read More