Blog Wendyonline.nl: Hoe vrouwen gelukkiger kunnen worden dan hun mannelijke tegenhanger. by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBetty hoe-vrouwen-gelukkiger-kunnen-worden-dan-mannen.jpg

Hoe vrouwen gelukkiger kunnen worden dan hun mannelijke tegenhanger.

Uit een Brits onderzoek van anderhalf jaar geleden blijkt dat vrouwen hun hele leven ongelukkiger zijn dan mannen. Pas na hun 85e is dit andersom het geval.

Wat blijkt? Vrouwen hebben tijdens hun leven -meer dan mannen- de zorg voor anderen. In eerste instantie nemen zij een groot deel van de zorg voor hun kinderen op hun schouders, maar vrijwel even vaak is het ook onze eigen partner die wij vrouwen willen verzorgen en pleasen (hoe ouderwets dit ook klinken mag). Nog later fungeren vele vrouwen als mantelzorger. Dit betekent dus eigenlijk dat vrouwen hun hele leven hun geluk moeten delen of zelfs op de tweede of derde plek moeten plaatsen. Pas wanneer ze ‘vrij’ zijn –vaak in de allerlaatste levensfase-, ervaren ze het ultieme geluksgevoel.

Vrijheid is inderdaad een enorm belangrijke factor bij het ervaren van geluk. Wanneer je het gevoel hebt dat je in enige mate zelf kunt kiezen hoe je leeft en wat je doet, stijgt je geluksniveau. Vrijheid en verantwoordelijkheidsgevoel gaan echter niet hand in hand. En juist dat laatste bezitten vrouwen van nature meer dan mannen. Evolutionair gezien super handig, zo blijven moeders bij hun kroost om hen te verzorgen. In onze huidige maatschappij wat minder belangrijk; we leven hier immers in een land waar de taken keurig verdeeld zouden kunnen en moeten worden.

Het nemen van je verantwoordelijkheid en het daarmee ‘alle ballen in de lucht houden’ leidt er tevens toe dat vrouwen gevoeliger zijn voor een burnout of depressies. Het gevoel van ‘moeten’ neemt de overhand boven ‘willen en kunnen’.

Hoe dit op te lossen? Tips:

1.           Je kan met een matje onder je arm op de fiets stappen voor een lesje yoga of mindfulness. Hier leer je heel goed loslaten. Los van die verantwoordelijkheid; laat de boel maar eens de boel of lekker aan die ander over. 

2.           Je kunt er bovendien over praten. En in dit geval het liefst met je partner. Natuurlijk zal deze in eerste instantie gaan sputteren wanneer hij of zij hoort dat ie ook geacht wordt zijn steentje bij te dragen. Maar als dat betekent dat zijn vrouwelijke partner daarmee veel vaker goedlachs, vol energie, levens- én seksuele lust door het leven gaat, piepen ze heel snel anders. Geloof me. 

3.           Maar het helpt vooral wanneer je dankbaar en trots bent op datgene dat je wél allemaal doet, zelfs al laat je de zorg voor je kids of moeder een keer aan een ander over. Want hey: wij vrouwen werken, hebben lief, voelen een ander feilloos aan, hebben een neus voor het verdriet van hun kind en weten dit als geen ander op te lossen, zien er mooi uit, zijn sexy, draaien met 2 vingers in de neus een huishouden draaiende en zijn super goede vriendinnen bij wie je je hart kan uitstorten. Spreek elke dag voor het slapengaan twee van de dingen waarop jij trots bent hardop uit. Je leert je brein daarmee positief over jezelf te denken, waarbij negatieve gevoelens van ‘ik moet dit en dat nog’ meer naar de achtergrond verdwijnen. Hoe vaker je uitspreekt dat je trots op jezelf bent, des te meer je hierin ook daadwerkelijk gaat geloven. Trots wordt een deel van je eigen krachtige zelf. 

En lieve dames; dan duurt het niet lang meer voordat we al op veel jongere leeftijd gelukkiger zijn dan onze mannelijke tegenhanger. Of minstens net zo gelukkig. Want alles zullen we eerlijk delen.

Blog Bedrock Magazine: Word je gelukkig als je veganistisch eet? by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBety Word-je-gelukkig-als-je-veganistisch-eet.jpg

Word je gelukkig als vegan? (volgens een GeluksPsycholoog)

Bij Bedrock zijn we fan van vegan. 

Nu onderscheid je je van de rest wanneer je vegan bent. En je weet wat onderscheidend zijn voor gevolgen kan hebben; door anders te zijn word je vanzelf een makkelijk doelwit voor stereotypering. Nu is het geitenwollen-sokken-imago gelukkig ver naar de achtergrond verdwenen bij hippe vegans; maar je hoort vaak nog opmerkingen als ‘te idealistisch’, ‘dromers’ of mensen die ‘zuur’ zijn. (zuur naar de ‘gewone rest’ dan natuurlijk).

Is dat waar? Zijn vegans zuur? Of maakt vegan zijn juist gelukkig? GeluksPsychologe Josje Smeets geeft antwoord.

Het is inderdaad zo dat veganisme voortvloeit uit idealisme. Je probeert de wereld een beetje beter te maken. Volgens de alom bekende quote ‘begin bij jezelf’. Wanneer je 100% achter deze keuze staat en veganist bent vanwege je overtuigingen dan kan het je inderdaad gelukkiger maken. Wil je vooral meedoen aan de hippe trend, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment afhaakt omdat de offers te groot zijn, waardoor je juist minder gelukkig voelt.

Hoe maakt het zijn van een overtuigde veganist dan gelukkig?

1.     Je draagt ergens aan bij. Je wilt niet enkel bijdragen aan een betere wereld en een beter milieu, je dóet het daadwerkelijk ook. Dit geeft je een goed gevoel. Dit sterkt je zelfvertrouwen, bij elke maaltijd opnieuw weer. Je hebt het gevoel dat je iets voor elkaar bokst. Daarbij veegt het tegelijkertijd je schuldgevoelens met betrekking tot dierenleed van de tafel, omdat je hier juist niet meer aan bijdraagt.

2.     Zingeving. Al zo lang wij op aarde rondhuppelen, zijn we op zoek naar zingeving. Want het gevoel dat we hier voor niets zijn is eigenlijk ondraaglijk. De bekendste vorm van zingeving is religie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een religie aanhangen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Ze hebben een reden om te leven en goed te doen. Dit geldt ook voor de vegan. Dat idealisme van veganisme heeft een hele positieve kant. Je streeft naar een mooiere en betere wereld. Het geeft je richting en doel in het leven.

3.     Creativiteit. Vegan koken is een uitdaging. Je moet er goed bij nadenken. Het proces vergt veel creativiteit, waardoor je je brein hard aan het werk zet. Dit maakt je blij!

4.     Gezond! Last but not least is vegan eten natuurlijk hartstikke gezond. Met name je darmen en huid zijn je ontzettend dankbaar. Je voelt je fitter, je verliest gewicht. Van dit word je zeker weten gelukkiger. Hou het natuurlijk wel binnen de gezonde perken, zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Weg dus met die stereotypering. De échte vegan handelt vanuit zijn hart en wordt daar gelukkig van.  Helemaal fijn!

 

Blog Wendyonline.nl: 5 redenen waarom het vieren van carnaval gelukkig maakt by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBetty waarom-carnaval-gelukkig-maakt.jpeg

Waarom het vieren van carnaval gelukkig maakt. 5 redenen

Ik ken veel mensen die gillend wegrennen bij het naderen van het  Carnavalsweekend. En niet alleen de zogeheten ‘Hollanders’, nee hoor; genoeg van mijn provincie-genoten hebben helemaal niets met het feest en zoeken liever hun heil op de ski’s. En gelijk hebben ze. Doe vooral waar je gelukkig van wordt. Ik hoor bij de carnavals-minnende groep. Het begint langzaam weer te jeuken en te kriebelen. Carnaval voel ik tot in mijn tenen. Ik vind het een prachtig feest met soms een ietwat melancholisch randje. Wat vinden die mensen uit het zuiden nu zo speciaal aan het feest dat, naar de mening van velen, enkel bestaat uit bier zuipen en vrouwen versieren? Dat kun je toch zeker overal? Spendeer je geld liever op een festival, want daar krijg je bovendien nog goede muziek op de koop toe. 

Toch worden wij zuiderlingen juist heel gelukkig van carnaval vieren. Hoe dan?

1.     Het is een traditie. Wanneer je in het zuiden des lands opgroeit, wordt carnaval er met de paplepel ingegoten. Het wordt gevierd op school, vaak ben je in de running voor jeugdprins of prinses en loop je minimaal 1 keer een optocht mee. Liedjes hoor je van jongs af aan en leer je daarom door en door kennen. Net als andere tradities zoals bijvoorbeeld Sinterklaas is carnaval daarom iets dat het jeugdsentiment aanwakkert. Je krijgt warme en veilige gevoelens die je aan deze jeugd laten herinneren. En daar word je blij van.

2.     Je speelt een rol. Verkleden is een enorm ding hier in Maastricht. Maanden wordt gewerkt aan het perfecte ‘pekske’ en drie dagen lang blijf je in de huid van dit karakter. In deze rol wordt je volledig geaccepteerd. Mensen omarmen je vanwege de vindingrijkheid van je kostuum en je wordt erover gecomplimenteerd. Je wordt gewaardeerd om wie je bent. Of om wie je niet bent. Het is maar hoe je het bekijkt. Het spelen van een rol kan soms ontzettend bevrijdend zijn. Je ontsnapt letterlijk aan de realiteit. Het biedt je een ander perspectief en opent daardoor nieuwe deuren. Gesprekken zijn eerlijker en openhartiger, juist omdat je je kunt verschuilen in je rol. Iets dat heel mooi is.

3.     Het is een feest dat verbindt en verbroedert. Omdat men zich verkleedt en schminkt is er tussen mensen onderling geen onderscheid meer.Iedereen is voor een paar dagen gelijk. Je kletst met iedereen, koopt drankjes voor elkaar. Deze sociale verbondenheid zorgt ervoor dat het gelukshormoon oxytocine hoogtij viert.

4.     Het kondigt verandering aan. Traditiegetrouw is carnaval of ‘vastelaovend’ het begin van de veertig dagen durende vastenperiode. Daarnaast kondigt het de lente aan. Met het losbandige feest sluiten we letterlijk de periode van korte dagen af en luiden we nieuwe, betere tijden in.Dit stemt ons hoopvol en daardoor meer gelukkig.

5.     Muziek. Hoe lelijk of vals carnavalsliedjes misschien ook klinken, het speelt een heel belangrijke rol tijdens het feest. Mensen kennen liedjes van A tot Z en zingen uit volle borst mee. Zaate hermeniekes kruipen uit alle hoeken en gaten om op hun eigen wijze een lied te produceren. Het maken van muziek zorgt ervoor dat onze hersenen hard aan het werk moeten. Het gaat complexe verbindingen aan. We worden hier heel gelukkig van. Tevens zorgt het maken van muziek dat we meer empathische gevoelens ontwikkelen. Dit leidt weer tot meer sociale verbondenheid dat ook weer tot meer geluk leidt.

Genoeg redenen dus om het eens te proberen. Stel jezelf er helemaal voor open en vieren dat feest!