Waarom Europapa van Joost wint volgens een psycholoog. by Josje Smeets

 
 

Al weken gonst het van de housemuziek uit de speakers van menig Nederlands, maar ook buitenlands gezin. Het songfestival nummer Europapa van Joost Klein waar we eerst een beetje aan moesten wennen is nu een absolute hit.

Je zou zelfs kunnen stellen dat het lied een knap staaltje beïnvloedingspsychologie is, waarbij winnen gegarandeerd is.

Vier redenen waarom Europapa een heel grote kans heeft om het songfestival te winnen

Het is niet zozeer het woord Europa, maar vooral de klanken pa-pa die continu herhaald worden in het lied. Pa-pa blijft daarom bij iedereen hangen, en dat is goed nieuws wanneer je een hit wilt scoren.

Dit is waarom;

1.      ‘Pa-pa’ is de eerste universele klank.

De ‘pa’ klank is een universeel klankelement dat in de hele vroege kindertijd vaak als eerste geuit wordt. Niet voor niets is het woord voor vader in heel veel talen ‘papa’, dit is zo ontstaan omdat het brabbelende kind hier weinig moeite mee heeft en zo de eerste communicatie met de ouders vergemakkelijkt wordt. Alleen hierom is het nummer van Joost Klein al geniaal; de klank is zo universeel dat hij door heel Europa, van héel jong tot oud, en zelfs voor mensen met een beperking perfect nagebootst kan worden.

1.      Herkenning en identificatie. Het woord pa-pa roept daarnaast bij iedereen emoties op en voor het overgrote deel van de mensen zijn deze emoties positief. Te denken aan warmte, liefde en veiligheid. Zelfs wanneer je minder goede associaties hebt met het woord zal het lied je toch beïnvloeden. De versterkte emoties zorgen er namelijk voor dat het lied beter blijft hangen.

2.      Mere exposure effect. Dit is het effect waarbij we onbewust een voorkeur ontwikkelen voor datgene dat we kennen. Juist omdat de klanken pa-pa bij iedereen blijven hangen ga je het liedje – al dan niet bewust- vaker meezingen en herkennen. Daarom ook dat je van veel mensen hoort, ‘ik vond het lied eerst helemaal niets, maar hoe vaker ik het hoor, hoe leuker het wordt’. Slim!

3.      Verwerking van emoties. Bij degenen die juist negatieve emoties hebben bij het woord pa-pa kan het luisteren naar liedjes met het woord pa-pa erin hen helpen bij het verwerken van emoties zoals verdriet, boosheid of spijt. Dit kan een therapeutisch effect hebben door hen in staat te stellen hun gevoelens te uiten en te begrijpen. Dus ook in dit geval wil je alleen maar meer. En meer. En meer.

Douze points!

Of het lied bewust zo geschreven is of niet, beïnvloed worden we. En hoe! Ik zeg: douze points!

Euro-pa-pa-pa-pa-pa…

Life hacks voor een positief leven (zelfs bij tegenslag) by Josje Smeets

 
 

Hoe je het ook wendt of keert; het leven is niet altijd een feestje. Soms zit het simpelweg tegen en dat kan variëren van een lichte winterdip tot dealen met ziekte of oorlog. En dan helpen simpele tips toch net wat minder goed.

Test of je in een dip of een depressie zit

Het is goed om te weten of je dipje tijdelijk is of dat je je zorgen moet maken. Er zijn talloze tests beschikbaar via socials of Google, maar deze zijn -logischerwijs- niet altijd betrouwbaar. Daarom deze tip vanuit de psychologie; stel jezelf altijd de volgende vraag: lukt het jou nog om een normaal leven te leiden?

Denk daarbij aan het volgende; kun je nog opstaan als de wekker gaat (misschien na een aantal keer snoozen, maar dat is menselijk natuurlijk)? Vind je het gemakkelijk jezelf te verzorgen en aan te kleden en doe je dit dagelijks? Ga je nog naar je werk, studie of andere verplichtingen? Eet je gezond? Ontspan je genoeg? En belangrijk; slaap je voldoende of probeer je in elk geval op tijd naar bed te gaan en weer op te staan?

Niet al deze vragen hoef je positief te beantwoorden, als je de hoofdvraag maar kunt bevestigen. Als je min of meer een normaal kunt leiden zit je zeer waarschijnlijk in een tijdelijke dip. Lees dan vooral even door voor bewezen life hacks die zorgen dat je hier sneller uit komt. Heb je het idee dat je het leven niet meer op de rit hebt en ondervind je zware problemen om je dagelijkse ritme vast te houden? Schakel dan professionele hulp in; start altijd bij een afspraak bij je huisarts.

Ik heb een dip; wat nu?

Het hebben van een off day, off week of zelfs een langere off periode is heel normaal. Soms is het leven wat moeilijker en ga je automatisch op de overlevingsstand. Maar natuurlijk wil je op een gegeven moment ook gewoon weer kunnen genieten; van het eerste zonnetje van het jaar, van het weerzien met die ene vriend of vriendin of die heftige work-out in de sportschool. Maar hoe dan? Check hier de wat minder bekende, maar briljante life hacks die je helpen weer positief door het leven te gaan.

Life hacks voor een positief leven

1.      De positiviteitsbom. Ons brein heeft de neiging in te zoomen op negatieve informatie in de buitenwereld, omdat het alles doet om de overleving in stand te houden. Je zult daarom je brein moeten herprogrammeren op het jaar 2024; ons leven wordt immers niet meer continu bedreigd. Het herprogrammeren kan door al heel vroeg op je dag overdreven positief te zijn. Zing mee met de radio, dans in de keuken tijdens het brood smeren en geef een groot compliment aan jezelf. Geef ook onverwacht iemand anders een compliment; die ene vriend, je zoon, de buurman of de juf op school. Je zult merken dat je brein -zelfs als je er helemaal geen zin in hebt- gelukshormonen zal aanmaken, waardoor je de dag net wat lekkerder begint.

2.      Het lachritueel. Als je dan toch positief je dag begint, forceer jezelf dan gelijk zoveel mogelijk te lachen. Wanneer je (glim)lacht geven je oogspieren allerlei signalen af naar je brein, waardoor dit je beloont met gelukshormonen. Lukt geforceerd lachen niet? Bedenk dan drie dingen waar je dankbaar voor bent. Wedden dat je mondhoeken gaan krullen?

3.      Emotionele bootcamp. Huh, wat is dat dan? Vaak merken we dat mensen die in een dipje zitten moeite hebben met emotie management. Ze geven te weinig ruimte aan hun emoties en gaan altijd maar door. Probeer daarom drie weken lang een emotionele bootcamp vol te houden. Dat klinkt moeilijker dan dat het is; neem slechts een minuut (en maximaal vijf minuten) per dag de tijd om je emoties te voelen en te uiten. Huil, schreeuw (desnoods in een kussen) of lach je helemaal snap. Het klinkt vreemd, maar het uiten van je emoties gaat je helpen controle terug te krijgen, waardoor je minder labiel wordt, maar vooral tevreden op de lange termijn.

Neem jezelf niet te serieus

Als je kunt constateren dat je dip tijdelijk is, neem jezelf dan vooral niet te serieus. Ja, het is nu even vervelend, maar in het grotere perspectief valt het best allemaal mee. Als je dit kunt overwinnen dan kun je nog veel grotere uitdagingen aan. Dat maakt dat je groeit als mens en daar word je -goed geraden- gelukkig van.

Hoe weet je of de balans in je leven goed is? by Josje Smeets

 
 

Balans. Iedereen wil het, maar niemand lijkt het te hebben; althans zo lijkt het. We houden met zijn alleen veel te veel ballen in de lucht, willen alsmaar meer en leggen de lat telkens een beetje hoger. Met als gevolg dat we ons heil zoeken in het ene retreat na het andere, bij de psycholoog lopen, om zeven uur ’s ochtends burpies staan te doen met onze personal trainer (want dat maakt het koppie zo lekker leeg) en ’s avonds pas naar bed kunnen nadat we gewandeld, gejournald, gemanifesteerd en gemediteerd hebben. Help; zelfs bij het zoeken naar balans raken we hem kwijt.

Drie checks voor de juiste balans

Als we eerlijk zijn weten we heus wel of onze balans op orde is. Je voelt aan je water wanneer je gestrest bent, maar vaak pas in een laat stadium. Pas als we de hond uitfoeteren zonder reden, geen lief woordje meer over hebben voor onze partner of de boodschappen wéér hebben laten staan bij de kassa van de supermarkt gaat er een belletje rinkelen. Om mentaal gezond en happy te blijven is het juist cruciaal dat je continu bij jezelf blijft inchecken. Want als je je balans continu bewaakt hoef je hem ook niet te herstellen. Let daarbij op de volgende zaken.

1.      Self-care. Sommige mensen zijn heel waakzaam op het zorgen voor zichzelf, terwijl anderen er een potje van maken. Je hoeft niet te overdrijven, je hoeft niet elke week naar de masseur of dagelijks een gezichtsmasker aan te brengen om goed voor jezelf te zorgen. Goede self-care begint bij de basis. Denk daarom eens na; slaap je voldoende? Word je uitgerust wakker? Eet je gezond? Plan je genoeg tijd in voor jezelf waarvan je kunt genieten zonder schuldgevoel?

Tip voor self-care: Plan een keer per week self-care in je agenda. Dat kan variëren van een goed bad tot een wandeling met jezelf in de natuur.

2.      Werk-privé. De vragen die je jezelf kunt stellen om te testen of je nog gelukkig wordt van je werk en of je werk-privé-balans op orde is zijn deze: Krijg ik nog energie van mijn werk? Kom ik -op een enkele uitzondering na- tevreden thuis na een werkdag? En heb je daarna genoeg tijd om op te laden? Antwoord je op een of meerdere vragen nee, dan is er misschien wat mis. Je kunt het beste voor jezelf nagaan of je iets aan deze situatie veranderen kunt.

Tip voor een betere werk-privé-balans: zet de wekker op het werk en pak je spullen zodra deze afgaat. Het klinkt wat cru, maar soms is het nodig een harde lijn te trekken tussen werk en privé. Een wekker kan daarbij helpen en je het zetje geven om uit te rusten in plaats van nóg een keer overwerk op te pakken.

3.      Sociale connecties. Familie, vrienden, collega’s, sportmaatjes, leden van de vrijwilligersclub, online, offline; we staan continu in contact met mensen. En dat is goed; sociale verbinding is een van de belangrijkste geluksbevorderaars. Toch kan het soms wat (te)veel voelen. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Plan ik bewust quality time in met familie en vrienden? Geniet ik van de sociale afspraken die ik heb? Ga ik meer om met energiegevers in plaats van energienemers?

Tip voor een gezonde balans in je sociale leven: maak eens een lijst van mensen die je het meest energie geven. Hoe vaak zie je deze mensen? Plan vervolgens regelmatig momenten in met een van hen. De ideaalsituatie is dat je wekelijks vaker mensen ziet die je energie geven dan die je energie kosten.

Balanceren is een werkwoord. Balans is niet iets dat je hebt, maar iets waaraan je continu moet werken. Regelmatig inchecken bij jezelf, maar ook bij je omgeving (merken jullie iets aan me?), helpt om te concluderen of je balans nog goed is. Iedereen heeft het wel eens te druk op het werk, net te veel stress of moet veel zorgen voor een ander. Dat is niet erg, maar ben dan alert en stuur wat vaker bij. Regelmatig sporten of wat vroeger naar bed zijn daarbij wondermiddelen; maar overdrijf niet. Want ook bij het zoeken naar balans kan de balans zoekraken.

Hoe minimalisme je kan helpen bij een stressvrije Kerst. by Josje Smeets

 
 
 

Dat de Decembermaand de duurste maand is weten we natuurlijk allemaal. Daar komen de torenhoge prijzen voor boodschappen en het verwarmen van je huis nog eens bovenop. Voor veel mensen levert dit extra stress op; want hoe gaan we het leuk hebben als je stiekem financiële zorgen hebt? Daarnaast levert het vieren van Kerst nog meer druk met zich mee; we willen voldoen aan ieders torenhoge verwachtingen (en die van onszelf) en we moeten plots verplicht tijd doorbrengen met familie die we normaliter veel minder spreken of zien.

Geen nood! Het principe van minimalisme kan je helpen bij een stressvrije Kerst. Minimalisme draait om het omarmen van minder om meer te ervaren.

Hoe kun je meer genieten door minder te omarmen?

Tegengesteld aan wat veel mensen denken draait het bij minimalisme niet om het ontzeggen van genot. Minimalisme dwingt je juist om na te denken over wat écht belangrijk is en de juiste keuzes te maken. De wetenschap heeft bewezen dat ervaringen en het samenzijn met anderen vele malen gelukkiger maakt dan het uitzoeken van het duurste cad eau of de perfecte Beef (of Biet) Wellington. Laat minimalisme daarom hét thema zijn deze Kerst.

Pas bijvoorbeeld op de volgende manieren minimalisme toe;

1.      Ga voor duurzame geschenken. Vaak denken we dan aan tweedehandsjes; en alhoewel je natuurlijk je slag kunt slaan op marktplaats, kun je ook overwegen om de ander een ervaring cadeau te doen. Maak bewust tijd in je agenda volgend jaar en plan samen met de ander een dagje of weekendje weg.  Ga een keer naar de speeltuin met je lievelingsnichtje of ga op ouderwetse date night met je partner. Plan een wandeling in het bos met je oma of ga naar de film met je broer. Vaak zijn het juist deze speciale momenten samen die een dierbare herinnering worden. Bovendien hebben jullie samen iets om naar uit te kijken!

2.      Versier je huis duurzaam. Een boom kun je adopteren en kerstversiersels kun je zelf maken. Het creatief knippen van kartonnen dennenboompjes of het rijgen van een pindaslinger is erg mindful en werkt vrijwel gelijk stressverlagend.

3.      Kook samen. Natuurlijk kun je kiezen voor een kant en klare luxe kerstmaaltijd van de Appie, maar  juist wanneer je het kerstdiner from scratch bereidt is dat goed voor je portemonnee en voor je geluksgevoel. Kneed samen met je gasten je eigengemaakte pasta, neem een slokje wijn tijdens het rijzen van het deeg en praat elkaar bij terwijl de pastasaus pruttelend op het vuur staat. Het gaat er echt niet om wát je eet, maar vooral met wie je dat doet.

4.      Houd vast aan rituelen. Rituelen maken gelukkig. Het zingen van een liedje onder de boom, tot die lustopwekkende wandeling met de fam. Hoezeer je ook opziet tegen die telkens weer terugkerende tradities roepen ze ook een warm gevoel van verbinding bij je op en geven ze je een gevoel van veiligheid. Daar kan weinig tegenop!

5.      Ben mindfull. Ja, maar dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kun je nu ontspannen zitten als de kalkoen zo uit de oven moet? Of je aan de verwachtingen van je nieuwe schoonmoeder moet voldoen? De gillende kinderen in toom probeert te houden? En, en, en…  Maar wat nu als je het omdraait? Dat je even de tijd neemt om die heerlijke geur uit de keuken tot je te laten doordringen? Wat voor gevoel roept dit bij je op? Om te genieten van de kids die zo heerlijk met elkaar spelen? Om gewoon eens écht te luisteren naar wat schoonmama te zeggen heeft? Geniet van het moment, er staat weer een heel jaar voor de deur waarin je je zorgen maken kunt.

Later is alles beter. Not! Geniet van het nu.

Minimalisme is niets meer of minder dan het genieten van eenvoud. Van de dingen die er allang zijn, maar je niet altijd meer waardeert. Het is bewezen dat mensen op hun sterfbed vrijwel altijd aangeven te weinig tijd te hebben doorgebracht met dierbaren. Ben je daarvan bewust deze feestdagen en neem het moment zoals het komt.

Merry X-mas allemaal!