Hoe om te gaan met werkdruk? by Josje Smeets

 
 

De wereld ontwikkelt snel. Er is steeds meer werk aan de ene kant en -mede door de vergrijzing- steeds minder mensen aan de andere kant. Dit wringt en schuurt in allerlei branches. De werkdruk loopt razendsnel op, net als stressklachten, burn-outs en het ziekteverzuim.

Merk jij ook dat het steeds moeilijker wordt om af te schakelen van je werk? Blijven de to do’s zich maar opstapelen en heb je geen idee waar te beginnen of hoe te prioriteren? Pas dan deze tips toe om gezond en happy te blijven onder deze werkdruk:

1.     Bouw minimaal mindful momenten in. Probeer je minimaal 1 keer per uur los te rukken van je werk. Kijk eens om je heen; waar ben je nu, wat zie je, wat ruik je, wat hoor je, wat voel je? Dwing jezelf en je brein om te beseffen waar je bent en wat je doet, zodat je je niet verliest in je hoofd en je werk. Mindfulness hoeft niet zweverig te zijn; het is niet meer dan je bewust worden van je omgeving en hier even bij stil te staan.

2.     Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van technologische hulpmiddelen. Gebruik AI voor het opstellen van offertes en teksten, gebruik software voor je time management en apps die je helpen tegen afleiding.

3.     Verbeter je concentratievermogen. Dit kan middels ademhalingsoefeningen, een stevige work out voordat je naar je werk gaat en cognitieve trainingsspellen.

4.     Zoek steun op het werk en daarbuiten. Praat met je leidinggevende over de werkdruk, zoek een maatje op het werk waarmee je af en toe gaat wandelen en probeer ook te ventileren bij familie of vrienden.

5.     Delegeer. Dit is misschien wel de lastigste tip van allemaal. Want vaak doen we zelf alles het best, toch? Toch zijn degenen die goed kunnen delegeren meer ontspannen, maar ook gelukkiger op het werk. Zij bouwen immers een team om hen heen, waardoor ze de last samen kunnen dragen.

Werkdruk zal ook de komende jaren een probleem blijven. Leer dus vooral hoe je zelf hiermee kunt dealen en bepaal keer op keer je eigen grenzen.

Kom jij of jouw team er niet uit? Denk dan eens aan de lezing van werkdruk naar werkgeluk of een masterclass persoonlijk leiderschap met visie voor je team.

Meer weten? Kijk dan eens naar de verschillende mogelijkheden voor teams of stuur Josje een mail.

Dit is waarom het voor millennials en Gen Z-ers moeilijk is liefde te vinden. by Josje Smeets

 
 

De liefde. Al zolang de mensheid bestaat mijmeren, filosoferen, zingen, dichten en debatteren we erover. Want; wat is liefde? En hoe vind je hem? En kunnen mensen tegenwoordig moeilijk liefde vinden? Alhoewel er nog geen stevige wetenschappelijke onderbouwing voor is lijkt het erop dat vooral jonge mensen steeds meer moeite hebben liefde te vinden. Toch willen vele twintigers en dertigers graag settelen en voor een langere periode hun tijd doorbrengen met een vaste partner. Hoe kan dit?

Dat we steeds meer tijd online spenderen is geen nieuws. Maar… dit kan toch niet de hoofdreden zijn voor het niet kunnen vinden van liefde? Euhm, jawel. Laat het me uitleggen.

Jonge millennials en Gen Z-ers zijn zeer bedreven in het aangaan van online contacten. Jonge mensen weten haarfijn uit te leggen wat het betekent als iemand je op geopend laat staan en op welk medium je met wie communiceert. Alhoewel dit geweldige skills zijn, zit er ook een keerzijde aan. Online relaties zijn vele malen oppervlakkiger dan offline relaties en bovendien worden er in de online wereld geen gelukshormonen aangemaakt die verliefdheid of liefde zullen bevorderen. Ons oeroude brein beloont alles wat survival in stand houdt en wanneer een potentiële liefde jouw pad kruist op straat zal het brein gelijk chemische processen in gang zetten. Wanneer je deze zelfde liefde via een dating app voorbij ziet komen registreert het brein dit niet of te laat, waardoor je de fysieke voordelen van verliefde gevoelens mist. Zonde!

Het blijkt online ook lastiger om diepgaande relaties aan te gaan. We zien nu dat jonge mensen zich vaker eenzaam voelen, waardoor hun zelfvertrouwen wordt aangetast. Dit is niet handig, want je hebt een behoorlijke dosis lef nodig om die ene liefde in real life te strikken.

Helaas kent de technologie nog meer schaduwkanten. Dat we online overspoeld worden door informatie moge duidelijk zijn. Dat het hierdoor steeds lastiger wordt om keuzes te maken ook. Niet alleen is het aanbod van potentiële partners ongelofelijk groot, ook zijn er……..

Overwin je winterdip met deze 5 tips. by Josje Smeets

 
 

Wintertijd, bleh…. Koning Winter staat alweer voor de deur en met het ingaan van de wintertijd hebben we te maken met kortere dagen en minder daglicht. Voor velen is dit sombere seizoen een uitdaging; we kampen met een minder goed humeur en meer dipjes. Toch zijn er genoeg manieren om ook tijdens de korte winterdagen je geluksgevoel te stimuleren. Als Wendy-expert geeft Josje Smeets je 5 tips om die winterdip te overwinnen.

De wetenschap toont aan dat kortere dagen en minder daglicht de niveaus van serotonine en melatonine in ons lichaam kunnen beïnvloeden. Serotonine is het lange termijn gelukshormoon; dit wordt minder aangemaakt wanneer je minder blootgesteld wordt aan daglicht. Tijdens de winter zijn er dus minder feel good uren op een dag.

Melatonine regelt onze slaapcyclus; de veranderingen in daglicht kunnen je slaappatroon ontregelen en je energielevels op een negatieve manier beïnvloeden. Enerzijds is de reden van je winterdip dus biologisch, maar ook vinden er sociale veranderingen plaats. Wanneer het buiten koud en nat is zijn we immers minder geneigd buitenshuis leuke activiteiten te ondernemen met anderen. Onder je dekentje op de bank is leuk voor even, maar je opsluiten in huis werkt op den duur door op je stemming; je wordt er somber en lusteloos van.

Maar niet getreurd! De winter is óók een periode van gezelligheid en warme chocomel. Er zijn tig manieren om ook nu positief en happy te blijven. Probeer een van deze 5 tips;

Blijf naar buiten gaan

Hoe meer je jezelf blootstelt aan daglicht, hoe meer je serotonine niveaus op peil blijven. Vroeg op de dag naar buiten gaan is verreweg het effectiefst, er zit dan het meeste blauwe licht in de lucht. En ja, dat is ook zo wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Verruil dat huispak dus voor je regenlaarzen en geniet van de frisse buitenlucht.

Neem je slaap serieus

Het is in de winter enorm van belang dat je werkt aan een strikte slaaproutine om zo je melatonine niveaus stabiel te houden. Wanneer je jezelf aanmoedigt om op een bepaalde tijd op te staan, -zelfs al is het nog donker buiten-, zal je lichaam leren dat de dag begonnen is en je helpen met het verlagen van melatonine niveaus, zodat je energieker wakker wordt……

Altijd maar meer willen, het nooit genoeg vinden. Wat kun je doen? 7 minder bekende tips. by Josje Smeets

 
 

More and more and more… zong Captain Hollywood al in de jaren ’90. En nog steeds is het alsmaar meer willen een bekend fenomeen onder met name jonge mensen.

Anno 2023 is natuurlijk alles mogelijk, van skydiven in Zuid-Frankrijk tot op retreat gaan in de Himalaya. Yoga op Ibiza of 8 dagen stilte in het klooster. Er zijn zoveel mogelijkheden en daardoor zoveel to do’s. We migreren alsmaar meer naar grote steden, omdat daar het aanbod van mogelijkheden en vertier het grootst is. En toch… zelfs wanneer your’re living to the max is het voor een aantal mensen niet genoeg. Ze blijven rusteloos en continu op zoek naar de volgende uitdaging.

Uitdagingen aangaan werkt verslavend

Herken jij jezelf of een ander hierin? Worden jouw behoeftes slechts kortstondig bevredigd en ben je stiekem in je hoofd het volgende alweer aan het plannen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak hangt dit samen met competitiedrang, perfectionisme of een onderliggend (moeilijk te achterhalen) gevoel van onrust. Deze mensen hebben de neiging externe bevestiging te zoeken, middels ervaringen, het boeken van resultaten of via andere mensen. Iets bereiken geeft hun kortstondig een gevoel van controle en bevestiging, waardoor onderliggende overtuigingen als ik mag er zijn en ik ben goed genoeg worden gevoed.

Toch heeft de honger naar alsmaar meer en de externe bevestiging die dit met zich meebrengt een groot nadeel; de kick van een uitdaging geeft in ons brein alleen het verslavende korte termijn gelukshormoon dopamine vrij. Dit hormoon geeft ons een enorme gelukspiek, een rush, maar het effect hiervan is slechts van kote duur; het goede gevoel verdwijnt net zo snel als dat het opkomt.

Focus op rust en tevredenheid

De kunst is deze dopamine rushes te vervangen door de afgifte van lange termijn gelukshormonen, -serotonine bijvoorbeeld-, waar je bewezen kalm van wordt en je een gevoel van tevredenheid geeft. Serotonine kun je simpel zelf aanmaken door het beoefenen van (matig) intensieve sport, tijd doorbrengen in de buitenlucht en de natuur, door middel van contact en goede gesprekken met anderen of middels meditatie. Maar dit wist je vast al.

7 minder bekende tips die helpen bij het alsmaar meer willen

Daarom hier een aantal minder bekende tips die zeer effectief die je kunnen helpen om te gaan met je verlangen naar alsmaar meer. Het toepassen hiervan geeft niet alleen meer gevoelens van rust en tevredenheid, maar zal er ook voor zorgen dat je het idee hebt dat je een bijdrage levert, dat je ertoe doet. Hoe fijn!

  1.  Zoek vrijwilligerswerk. Het helpen van anderen zonder iets terug te verwachten geeft een groot gevoel van voldoening. Dit kan helpen je aandacht te verleggen van je eigen behoeften naar die van anderen.

  2. Minimalisme. Onderzoek het concept van minimalisme, waarbij je bewust kiest voor een simpel en minder materieel leven……