Help, mijn partner heeft stress! by Josje Smeets

 
 

Het is zo’n heerlijke avond waar je eens lekker hebt uitgepakt. Kaarsjes aan, wijntje erbij. Maar bij het slaan van de voordeur merk je al dat het goed mis is. Je partner is niet op zijn best vanavond. Veel mensen worstelen met een overspannen, overprikkelde of simpelweg gestreste partner. Je merkt dat hij/zij steeds sneller geïrriteerd is, laag in zijn/haar energie, bot of kortaf, vergeetachtig en snel afgeleid (meestal door het werk). Je hebt al eens voorzichtig proberen aan te kaarten, maar dat pakte niet al te best uit.

Natuurlijk wil je niets liever dan je partner helpen, maar: hoe dan?

Stel een partner met stress nooit gerust

Huh? Wat?  Ja, het is echt waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het geruststellen van je partner de stress vaak nog erger maakt. Waarom weten de heren wetenschappers niet precies, maar vermoedelijk wordt bij een geruststelling of aanmoediging (het komt allemaal wel goed of die toets ga je zeker halen!) de aandacht juist extra op de angst of stressfactor gelegd, waardoor deze alleen maar toeneemt. Zelfs een subtiele hint (nog leuk met je collega’s gekletst op het werk?) kan averechts werken. Dit betekent niet dat je helemaal niets meer vragen kunt, sterker nog, je partner heeft wel degelijk jouw aandacht nodig. Maar die aandacht kun je dus op heel veel verschillende manieren bieden. Juist opmerkingen, whatsappjes of gesprekken over zaken die over iets heel anders gaan worden enorm gewaardeerd. Het leidt je partner af, waardoor hij/zij kan ontspannen en het cortisolniveau daalt.

Negeren van stress helpt maar even

Maar je kunt de stress van je partner toch niet blijven negeren? Zeker niet als deze blijvend is of zelfs alsmaar erger wordt? Nee, dat kan inderdaad niet. Want stress is een sluipmoordenaar en kan overslaan in overspannenheid, een burn-out of zelfs een depressie. Dat willen jullie natuurlijk voorkomen. Wat kun je nog doen om ervoor te zorgen dat je partner -die geen hulp accepteert- geholpen wordt?

Check de volgende tips;

  1. Help met taken. Je kunt de stress van je partner misschien niet wegnemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat deze thuis minder verantwoordelijkheden heeft. Help hem of haar door wat meer klussen zelf op te pakken, de kinderen wat vaker zelf op bed te leggen of simpelweg te vragen of je nog iets voor hem of haar kunt doen. Vaak hebben mensen met stress hoge schuldgevoelens en willen ze juist thuis extra presteren. Neem hen dit gedeeltelijk uit handen.

  2. Moedig zelfzorg aan. Het is belangrijk dat je partner goed voor zichzelf zorgt…..

Hoe erg is die menopauze nu écht? by Josje Smeets

 
 

De overgang en geluk; hoe erg is die menopauze nu écht? Josje Smeets vertelt bij WendyOnline dat er vaak negatief over gesproken wordt. Ze legt uit wat het precies inhoudt en hoe je het onder controle krijgt. 

Het liefst praten we over werk, avonturen en het najagen van onze dromen, maar laten we het eens hebben over iets wat bijna elke vrouw vroeg of laat zal meemaken; de overgang. Vaak horen we negatieve verhalen over de menopauze, daarom in dit artikel het antwoord op de vraag: wat is de invloed van de overgang op ons geluk?

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces dat je doormaakt wanneer het lichaam afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Tijdens dit proces stopt de menstruatie en vindt er een grote verschuiving in hormonen plaats. Strikt genomen bestaat de overgang uit drie fases: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Tijdens deze fasen ervaren vrouwen een reeks fysieke symptomen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen.

Daarnaast vindt er een continue wisseling in hormonen plaats wat een grote invloed om je limbisch systeem (je emoties) en je angstcentrum heeft. Logisch dat dit alles samen je humeur sterk kan beïnvloeden.  Alhoewel dit proces volstrekt normaal is kunnen angstgevoelens en stemmingswisselingen een groot deel van je leven gaan bepalen.

Bye bye comfortzone

De overgang is een echte achtbaan. Waar je je de ene dag op de toppen van je kunnen voelt kun je de andere dag meer op een tikkende tijdbom lijken. Onze hormonen spelen een spelletje met onze mind. Niet zo handig als juist het hebben van een goede mindset kan zorgen voor meer gevoelens van geluk…

Hoe beïnvloedt je menstruatiecyclus je geluksgevoel? by Josje Smeets

 
 

De meeste mensen weten wel dat het humeur en emoties van vrouwen variëren afhankelijk van waar zij zich in hun menstruatiecyclus bevinden. Alhoewel de mate invloed van hormonen voor elke vrouw anders is, kunnen we wel degelijk zien dat vrouwen in de ene fase gelukkiger zijn dan in de andere. Gelukspsycholoog Josje Smeets deelt haar expertise met BEDROCK.

Je bent de ene helft van de maand gelukkiger dan de andere helft

De menstruatiecyclus wordt onderverdeeld in vier fasen, de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Elke fase wordt beïnvloed door verschillende hormonen, waardoor een vrouw gemiddeld genomen de ene helft van de maand gelukkiger is dan de andere helft. Heftig hè?

Over het algemeen voelen vrouwen zich tijdens de menstruatie moe en prikkelbaar. Dit kan te wijten zijn aan de afname van oestrogeen- en progestoronspiegels in het lichaam. Lage niveaus hiervan hebben invloed op stemming en emoties. Na de menstruatie, tijdens de folliculaire fase, voelen vrouwen zich vaak beter. Oestrogeen begint te stijgen, waardoor je je meer energiek en opgewekt voelt.

Halverwege de cyclus vindt de ovulatie plaats. Omdat oestrogeen op zijn hoogtepunt is voelen vrouwen zich het beste tijdens deze fase. Oestrogeen heeft een grote invloed op serotonine, het lange termijn gelukshormoon. Het vrijkomen van serotonine geeft ons gevoelens van tevredenheid en ontspanning.

De laatste fase van de menstruatiecyclus begint na de ovulatie en loopt door tot de volgende menstruatie. Dit is de zogeheten luteale fase waarin het progesterongehalte toeneemt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid, soms zo erg dat dit tot premenstruele symptomen leidt; PMS. Hoewel elke vrouw anders is hebben al deze hormonale veranderingen wel degelijk invloed op het algehele geluksgevoel. Vooral tijdens de laatste en eerste fase van de cyclus kunnen vrouwen zich simpelweg depressief en overwhelmed voelen. Dit is absoluut niet fijn en niet te onderschatten.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je stemming en geluksgevoelens te verbeteren tijdens de fasen van je menstruatiecyclus. Probeer het volgende eens:

  1. Beweeg en eet gezond!

Regelmatige work-outs kunnen helpen bij het reguleren van je stemming en het verminderen van PMS-symptomen. Vrouwen die vaak sporten en gezond eten voelen zich minder gestrest en angstig, zeker in de fases waarin het oestrogeen-gehalte laag is….

Heb jij regelmatig last van hormoonschommelingen? Wellicht wil je hierover in gesprek en zo meer tips ontvangen. Klik hier voor meer informatie:

Op zoek naar meer geluk? Werk aan je mentale fitheid! by Josje Smeets

 
 

Als we fysiek fit willen worden, gaan we naar de sportschool, halen we de hardloopschoenen uit de kast of gaan we vol goede moed aan de slag op een yogamatje. Aan mentale fitheid werken we nauwelijks. Pas als we een stuk ouder en vergeetachtiger worden, gaan mensen vaak aandacht besteden aan hun mentale veerkracht. En dat is zonde! Want wat blijkt? Mensen die actief aan de slag zijn om ook mentaal fit te blijven, hebben meer veerkracht en zijn gelukkiger. Dit houdt dus in dat deze mensen beter om kunnen gaan met stress en tegenslag. Hoe fijn!

Je kunt je brein leren om gelukkig te zijn

Ons brein is flexibel en kun je trainen. We kunnen talen leren, leren duiken, Spaans leren en zelfs leren om je geduld te bewaren wanneer dat nodig is. Maar je brein kan zoveel meer. Zo kun je leren jezelf gelukkig(er) te voelen, optimistisch te denken of meer zelfvertrouwen te krijgen. Het brein staat continu open voor verbetering die alleen jijzelf kunt aanbrengen.

Het bewust aandacht geven aan mentale fitness maakt je alerter, gezonder, meer gefocust en positiever. Probeer één of meer van de volgende vijf oefeningen maar eens en merk het verschil:

  1. Maak muziek. Eén van de meest uitdagende zaken voor het brein is het zelf creëren van muziek. Wanneer iemand bijvoorbeeld gitaar speelt worden veel hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd. Verbindingen tussen deze gebieden worden tijdens het muziek maken aangelegd en versterkt waardoor je creatiever, gelukkiger, meer ontspannen en zelfs meer empathisch wordt. Ook zingen heeft ditzelfde effect.

  2. Wees mindful. Ga bewust aan de slag met mindfulness. Sta wat vaker stil bij datgene wat je ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt. Gewoon even stilstaan; dit kun je op elk willekeurig moment van de dag doen. Wat hoor je nu bijvoorbeeld? Wat voor gevoel roept dit geluid bij je op? Waarom? Hoe meer je in het hier en nu leert leven, hoe dankbaarder je zult zijn en hoe gemakkelijker het wordt om positief te denken.

  3. Geef zin en richting aan je leven. Vaak leven mensen op de automatische piloot. Ze gaan naar hun werk, de sportschool, de Appie, naar bed en herhalen dit patroon, weken- maanden- en soms jarenlang. Voor velen is dit prima, maar bij anderen gaat iets knagen. Wat draag ik bij als mens? Waarom heeft mijn leven zin? Mensen die vaker stilstaan bij dit soort vragen en nadenken over datgene waarvoor zij passie hebben, waar hun talenten liggen en wat past bij hun persoonlijkheid zijn gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Doe regelmatig aan zelfonderzoek; start met journalen, lees het boek Happy in 100 dagen of ga aan de slag met een coach. Het zoeken én vinden van je richting is een grote mentale uitdaging, maar draagt enorm bij aan je levensgeluk.

  4. Random act of kindness. Het kost je brein veel moeite om belangeloos aan een ander te denken. Vaak gaat dit vanzelf als je voor je kinderen of ouders zorgt, maar is dit lastiger bij relatief onbekenden. Toch zit juist hierin een mentale oefening die je veel geluk gaat opleveren. Iets doen voor een ander, een klein mooi gebaar, geeft jezelf onmiddellijk een beter gevoel. Het vergroot je zelfvertrouwen en geeft je leven zin. Mensen die vaak zulke acts of kindness doen zijn beter bestand tegen stress en kijken optimistischer naar de wereld. Geef daarom iemand eens een compliment of schrijf een lief kaartje. Doet wonderen!

  5. Ga een grotere uitdaging aan per dag. Vaak zijn we heel goed in het afwerken van to do lijstjes; het beantwoorden van onze mails, het vouwen van de was en de boodschappen halen. Hoe fijn het ook is om vinkjes te zetten achter onze to do’s, hebben we de neiging om juist grotere zaken links te laten liggen. Omdat we er geen tijd voor hebben, geen zin of energie. Probeer toch de discipline op te brengen om een groot of middelgroot probleem per dag op te lossen. Zie dit als een uitdaging. Moet er bijvoorbeeld al tijden iets gedaan worden aan die lekkende kraan? Of wordt het tijd om gewicht te verliezen, maar lukt het niet om de eerste stap te zetten? Heb je een issue met iemand of droom je al jaren van die ene grote reis? Wat het ook is, ga elke dag een uitdaging aan. Je hoeft het probleem niet in een keer op te lossen, maar maak een begin. Zet een stap en kom in actie. Zet dat brein in werking! Je zult merken dat je voelt dat je zo meer grip op je leven krijgt en dit maakt stukken gelukkiger.

Alle bovenstaande oefeningen vergen discipline. Juist wanneer je inspanning moet leveren spreek je je menselijke brein aan en activeer je duurzaam geluk. Hierdoor word je meer tevreden en creëer je rust in je hoofd. De moeite van het proberen waard dus. Mindgym ze!

Wil jij hulp met mentaal fit worden? Alleen of samen met anderen? Dat kan!