Josje Smeets Josje Smeets

Oud & Nieuw zonder stress!

 
 

Wist je dat verrassend veel mensen opzien tegen Oud & Nieuw? Zij kiezen het liefst voor een rustige avond op de bank, maar bezwijken -net als wij allemaal- onder de sociale druk. Oudjaarsavond is immers dé avond van het jaar. Toch?

Josje ging erover in gesprek met nu.nl.

Wil jij meer tips ontvangen die helpen tegen stress? Boek dan eens een lezing door Josje. Op maat gemaakt speciaal voor jullie organisatie.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Josje wenst je een Happy New Year!

 
 

Wow, wat een jaar was 2024!

HelloBetty bestaat nu zeven jaar en geen een daarvan is hetzelfde geweest. Waar ik vooral begon als incompany coach eind 2017 mag ik mezelf nu fulltime keynote speaker noemen. En daar ben ik trots op!

Toch steekt ook bij mij de bekende seven-year-itch (het gevoel iets zat te zijn na 7 jaar) zo nu en dan de kop op. Want hoe fijn het is om mensen gelukkig te maken, ook ik moet continu nadenken over waar ik zelf gelukkig van word. Waar zit mijn groei, waar haal ik mijn voldoening uit? Mensen die mij kennen weten dat ik van een uitdaging hou en mezelf omring met prikkels. Dat is een mooie kwaliteit, maar daardoor kun je je al snel gaan vervelen en uitgekeken raken. En dat is best vermoeiend…

Of ik ben uitgekeken als gelukspsycholoog? Zeer zeker niet! Het mooie aan mijn beroep is dat het zo veelzijdig is, ik kan er werkelijk alle kanten mee op. Maar na het schrijven van een boek, het op de bühne brengen van een theatershow en het kriskras rondreizen door het land voor mijn keynotes begint het wel te jeuken. Op welke manier kan ik nu mijn boodschap overbrengen? Is het tijd om een team te bouwen? Toch die eigen podcast? Of nog een tweede bedrijf ernaast?

Je leest het: het gaat goed met me. Ik maak me druk om luxe problemen. Privé zijn er wat veranderingen gaande; mijn kids vliegen uit, onze ouders worden steeds ouder en dat maakt dat je meer reflecteert. ‘Heb ik het goed gedaan?’, maar vooral; ‘Wat wil ik nog?’

En dit is eigenlijk de mooiste vraag die we onszelf kunnen stellen:

Wat wil ik nog? En daarbij:

  • Wat wil ik bereiken in 2025?

  • Wat ga ik doen?

  • En wat ga ik voorgoed laten?

Denk en droom jij met me mee?

Sta vlak voor de jaarwisseling een moment stil en schrijf je doelen op of spreek ze in. Hang ze in de vorm van een vision board prominent boven je bureau of het aanrecht. En ben dankbaar voor het feit dat we een toekomst hebben. Eentje waar we naar uit kunnen kijken. Hopelijk mag ik er af en toe in voorkomen.

Happy New Year allemaal!

Wil je meer weten over Josje en haar dromen? Volg haar op haar socials:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Waarom we kerstmuziek nooit beu worden.

 
 

Waarom we kerstmuziek nooit beu worden volgens een psycholoog.

Do they know it’s Christmas time at all?

Van de Appie tot de entreehal van het kantoor, overal word je welkom geheten door aloude kerstnummers. Van Mariah Carey tot Wham, we betrappen ons er ieder jaar op dat we weer net zo hard mee neuriën. Hoe kan dat toch? Hoe komt het dat we deze uitgekauwde platen telkens weer afstoffen en omarmen tijdens de kerstperiode? En waarom werkt dit met ‘gewone’ hits niet zo?

Josje sprak met NOS op NPO Radio 1 én vanavond met het NOS Jeugdjournaal (uitzending 16 december om 19.00 uur op NPO 3) over het waarom.

Vier redenen waarom we kerstmuziek nooit beu worden

1.      Nostalgie en positieve associaties. Kerstmuziek roept nostalgische gevoelens op. Veel mensen koppelen deze muziek aan warme herinneringen van samenzijn, gezelligheid, cadeaus en tradities. Nostalgie activeert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor we ons gelukkig voelen, zelfs als de muziek elk jaar hetzelfde is. Zelfs mensen die een hekel hebben aan kerst ervaren vaak onbewust positieve effecten.

 2.      Kerstmuziek is seizoensgebonden, dit houdt het speciaal Hoe plots de kerstnummers opduiken op je favoriete radiostation, zo snel verdwijnen ze ook weer in januari. De seizoensgebonden beperking zorgt ervoor dat we niet verzadigd raken en maakt de muziek ieder jaar opnieuw fris en speciaal. Ter vergelijking; ‘gewone hits’ hebben geen ingebouwde pauze en daarom treedt daar op een gegeven moment wél (psychologische) verzadiging op.

 3.      Mere exposure effect. Dit psychologisch fenomeen stelt dat we geneigd zijn om dingen leuker te vinden naarmate we ze vaker horen. Omdat kerstliedjes elk jaar terugkomen, voelen ze vertrouwd en veilig aan, wat een positief effect heeft op onze stemming.

 4.      Gedeelde beleving. Het meest bijzondere aan kerstmuziek is waarschijnlijk dat het een universeel en gedeeld karakter heeft; bijna iedereen luistert er samen naar in dezelfde periode. Gewone hits zijn meer individueel en raken vaak verbonden met een specifieke tijd of gebeurtenis. Iedereen heeft een persoonlijke Spotify lijst, maar kerst-afspeellijsten komen vaak overeen. Deze gezamenlijke ervaring zorgt voor meer verbinding met anderen en daar worden we enorm gelukkig van.

Let them know it’s Christmas time again. We worden dus gelukkig van die kerstmuziek. Schaam je dus niet, zet je speakers op standje hard en blèr lekker mee.

Ben jij op zoek naar meer geluk of kennis van de psychologie?  Gelukspsycholoog en spreker Josje Smeets helpt je graag verder.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Ja, ik meld me aan voor de gratis minilezing op 18 november 2024.

 
 

Waar mogen we de invite heen sturen?

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Moeite met het vinden van de juiste spreker voor je event?

 
 

Heb jij moeite om tussen al die sprekers de goede keynote te vinden? Meld je aan voor een korte proeflezing (online) over geluk. Gratis! 🎤 🍀

Je organiseert een event of teamdag waarbij je je medewerkers wilt inspireren. Je wilt dat ze met elkaar verbinden, dat ze iets opsteken, maar bovenal wil je hen een boost geven waardoor ze energieker naar buiten gaan dan dat ze naar binnen gingen. Maar waar begin je? Welke spreker spreekt aan? En welk thema is geschikt voor een grote (of kleine) doelgroep?

Josje geeft als gelukspsycholoog inspirerende wetenschappelijk onderbouwde keynotes over de maakbaarheid van geluk. Ook spreekt ze over de inzetbaarheid van Artificial Intelligence (AI) ten behoeve van werkgeluk. Dat lijkt leuk, maar geluk blijft een vaag en breed begrip.
Boek daarom nu een digitale gratis (!) minilezing waarin je kennismaakt met Josje én gelijk haar energie kunt ervaren.
De geluksproeflezing duurt 15 minuten en staat gepland op maandag 18 november (vandaag dus!) om 16 uur én om 18 uur.

Kun je een kwartiertje vrijmaken en ben je nieuwsgierig? Opgeven kan via deze link ➡

IK MELD ME AAN VOOR DE MINILEZING

Het volgen van de gratis mini gelukslezing helpt je bij je keuze voor een spreker én je steekt er wat van op. Graag tot dan! 😀

Wil je meer informatie over de lezingen van Josje? Klik dan hier.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Je wilt wel gelukkig zijn, maar niet gelukkig worden.

 
 

Ik post regelmatig op Linkedin. Op het volgende bericht kreeg ik wel heel veel reacties. ⬇

Je wilt wel gelukkig zijn, maar niet gelukkig worden.

Wist je dat maar liefst 90% NIET gelukkig / succesvol of rijk worden wil? Maar het wel willen zijn?

Hè? Huh?
Wacht even…

Kamp van Koningsbrugge-kijkers kennen bovenstaande quote als geen ander en ook niet-kijkers hebben hem de laatste tijd vaak voorbij zien komen. Want het is zo waar: vaak willen we wél iets zijn, maar er vervolgens geen moeite voor doen. We willen rijk zijn, succesvol zijn, een doorzetter zijn, de beste zijn of simpelweg gelukkig zijn.

Helaas komt het leven niet op een presenteerblaadje. Het kost moeite om dingen te bereiken, maar het kost vooral ook moeite om anders te denken.
Probeer maar eens om altijd het positieve te zien, zelfs in een situatie met veel negativiteit.
Of om altijd met respect naar anderen te kijken in plaats van te oordelen, zelfs als zij dat andersom wel doen.
Probeer maar eens om continu je einddoel voor ogen te houden als je helemaal vastloopt in je (huis)werk, je relatie, een vriendschap of wat dan ook.

Dat kost moeite, en niet zo’n beetje ook.
Toch is het proces van gelukkig worden de sleutel naar duurzaam gelukkig zijn. 'Happily ever after' is hard werken.
Niets voor jou? Mij niet bellen.

Wat doe jij vandaag om nét wat gelukkiger te zijn?

Moeite met bovenstaande vraag? Schaf dan het boek Happy in 100 dagen aan of vraag het aan de kerstman. Wedden dat je je over een tijdje stukken beter voelt?

 
 
Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Geluk in het theater als ultiem kerstcadeau.

 
 

Altijd al willen leren hoe je gelukkig(er) kunt worden? Dan wordt 2025 jouw jaar! ☄️

Want zowel aan het eind van 2024 als net aan het begin van het nieuwe jaar staan er weer nieuwe voorstellingen gepland van onze verfrissende, sprankelende, leerzame en humorrijke voorstelling

Geluk zonder Bullsh*t

Dat mag je niet missen!

Ben je wat sceptisch over het thema? Ons theatercollege is volledig wetenschappelijk onderbouwd en interactief. Je test dus gelijk of al die theorieën kloppen. We doen in elk geval de belofte dat je met een glimlach naar buiten gaat.

Ben jij al heel gelukkig en positief, maar ken je genoeg mensen die hierin nog iets te leren hebben? Wat let je? Gooi een ticket in de schoen, onder de boom of verras je hele team met een leerzaam teamuitje.

Check hier het speelschema ⬇️;

  • Vrijdag 13 december - PERRON-3 Rosmalen.

  • Vrijdag 10 januari 2025 - Theater aan het Vrijthof (AINSI) Maastricht

  • Blue Monday, 20 januari 2025 - Parkstad Limburg Theaters Kerkrade

Pssst… wil je meer geïnspireerd worden? Voeg Josje dan toe op LInkedIn.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Is de 40-urige werkweek passé?

 
 

Een dag minder werken zonder salarisverlies: dat klinkt als muziek in de oren, toch? Als het aan vakbond FNV ligt, wordt dit binnenkort werkelijkheid. In Scandinavië varen ze er wel bij zonder verlies van productiviteit maar mét heel veel werkgeluk.  Flair vroeg mij naar de wetenschappelijke achtergrond en dit waren mijn bevindingen:

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de vierdaagse werkweek en de impact ervan op geluk.

Studies zeggen dat het werken van minder dagen het welzijn kan vergroten door stress te verminderen en de werk-privébalans te verbeteren. Werknemers geven aan zich met een langer weekend meer uitgerust en energiek te voelen, wat leidt tot hogere werktevredenheid en productiviteit. Een kortere werkweek biedt ook meer tijd voor familie, hobby’s en persoonlijke ontwikkeling, wat ook weer zorgt voor meer geluk. Het is echter cruciaal om ervoor te zorgen dat de werkbelasting niet gewoon in minder dagen wordt geperst. Studies waarschuwen dat als de focus ligt op het behouden van dezelfde output in minder tijd, de stressniveaus hoog kunnen blijven. Het succes van een vierdaagse werkweek hangt dus sterk af van de manier waarop deze wordt geïmplementeerd.

Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier:

 

Wil je zelf leren over hoe je gelukkiger kunt worden op het werk? Boek dan een van mijn lezingen.

 

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Wat kun je nú nog doen om 2024 succesvol af te sluiten? 4 tips.

 
 

2025 wordt jouw jaar

Met de klok op wintertijd en het Sinterklaasjournaal op de buis richten we ons langzaam weer op het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Een jaar waar we opnieuw mogen beginnen, schone lei en hup: eindelijk werk maken van nieuwe gewoontes en langslepende doelen. Die zijn afgelopen jaar immers weer niet van de grond gekomen.

Er zijn nog 6 weken om ook van 2024 een succes te maken

Maar wacht eens even… Er zijn nog zo’n zes weken te gaan in het oude jaar. Zes weken waarin je ook van 2024 nog een succesvol jaar kan maken. Zodat je vol trots kunt terugblikken en veel gemakkelijker kunt doorpakken. En ja, het zijn de drukste weken van het jaar, maar deze tips zijn zó klein en gemakkelijk in te passen, dat je niet eens merkt dat je werkt aan je eigen succes.

4 gemakkelijke tips waarmee je 2024 succesvol afsluit:

1. Rond een “los eindje” af waar je tegenop ziet

Identificeer een klein maar belangrijke taak (werk of privé) dat al een tijdje op je to-do lijst staat en dat je maar blijft uitstellen. Het afronden van zo’n taak kan je een onmiddellijke boost geven en zorgt ervoor dat je het nieuwe jaar zonder die mentale last kunt starten.

2.  Noteer 3 leerpunten van het jaar

Denk eens positief terug aan 2024. Wat zijn drie belangrijke inzichten of lessen die je hebt opgedaan? Dit kan op het werk zijn of in je privéleven. Heb je waardevolle gesprekken gevoerd, een skill geleerd of genoeg genoten van je vrije tijd? Schrijf deze leerpunten op; het vastleggen ervan geeft inzicht in je eigen ontwikkeling en voorkomt dat je fouten of verbeterpunten onopgemerkt laat. Het gevoel van groei en ontwikkeling is cruciaal voor een gevoel van succes.

3. Bepaal één belangrijk doel voor december

In plaats van grote doelen voor het hele jaar, stel één haalbaar doel voor de komende weken. Bijvoorbeeld: je bureau organiseren, drie oude vrienden bellen, of eindelijk die ene taak afronden waar je tegenop ziet. Dit geeft je niet alleen een gevoel van afsluiting, maar zorgt er ook voor dat je 2025 start met minder losse eindjes.

4. Vier je vooruitgang met een mini-feestje

Geef jezelf waardering, hoe klein je vooruitgang ook is. Dit kan zijn door een kop thee te drinken na het voltooien van een taak of door een korte danspauze in te lassen. Ook kun je een dankbaarheidsjournal bijhouden waarin je elke dag opschrijft wat goed ging vandaag. Het vieren van mini-feestjes helpen om het gevoel van succes te versterken, en door jezelf te ‘belonen’ versterk je je motivatie.

Met deze tips kun je 2024 ontspannen en tevreden afronden, zodat je straks fris en vol nieuwe energie aan het volgende jaar begint.

Wil je meer tips ontvangen voor een gelukkig en succesvol leven? Denk dan eens aan het boeken van een keynote over geluk.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Brain hacks voor meer optimisme en geluk? Ze bestaan!

 
 

40% van je geluk zit tussen de oren. Je kunt je brein wijsmaken dat het leven verschrikkelijk is en dat geluk niet voor jou is weggelegd. Je brein is gemakkelijk te foppen, dus wanneer jij dit keer op keer herhaalt zal het dit gaan geloven en sombere gedachten stimuleren.

Omgekeerd geldt hetzelfde: als jij het idee hebt dat het leven vol kansen en uitdagingen zit en dat er vooral heel veel goeds uit het leven te halen valt dan gelooft je brein jou en zal het je belonen met gelukshormonen.

Er bestaan trucjes om je brein te (her)programmeren en om de tuin te leiden. Geloof je hier niet in?

Boek Josje dan eens als spreker en laat je inspireren over de nieuwste inzichten uit de neuropsychologie die leiden tot meer (werk)geluk.

Libelle interviewde mij over dit onderwerp. Lees het artikel hier:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Heb je nog niet alles uitgedokterd in het leven?

 
 

Heb je nog niet alles uitgedokterd in het leven? Mooi; dan ben je gelukkiger. 👩‍⚕️
Huh? Ja echt. Stel je voor, je hebt je leven behoorlijk op de rit:

✅ huisje
✅ boompje
✅ beestje
✅ redelijk inkomen
✅ af en toe op vakantie
✅ die mooie auto of fiets
✅ pensioen opbouw
✅ wat leuke vrienden
✅ werk waar je best blij van wordt
✅ etc.

Dat is toch een ideaalplaatje? Dat is toch waar iedereen naar streeft? Ticking all the boxes?

Nou, niet dus. Een mens wil namelijk áltijd meer. We willen blijven groeien. We zijn nieuwsgierig en willen ons blijven verbazen. Elke dag opnieuw.
Wanneer je alles op orde bent kun je je gaan vervelen. Gevoelens van ‘is dit het nu?’ & doelloosheid zijn dan heel normaal.
Klinkt dat verwend? Ja! Maar is het dat ook? Niet echt. Ieder mens is zoekende. En juist die zoektocht is fantastisch en maakt ons gelukkig. Besef je dat; ga niet in zak en as zitten als je nog niet alles weet of niet alles op orde hebt. Gebruik deze kleine ‘crisis’ juist in zijn voordeel. Probeer nieuwe dingen uit, wees nieuwsgierig, ontmoet nieuwe mensen. Je zult zien dat je daar gelukkig van wordt.
Twijfel dus niet over je twijfels, maar buig het om naar het positieve. Elke dag opnieuw.

PS: En voor degenen die alles op de rit hebben? Sta daar vaak bij stil en geniet van al dat goeds in je leven.

Kun jij elke week zo’n peptalk gebruiken? Volg Josje dan op LinkedIn voor meer eye openers of boek een van haar inspirerende keynotes.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Heb jij een afkeer van administratie? 5 tips.

 
 

Administratie, zucht. By far niet mijn grootste hobby.

Toch komen er -met Q4 in zicht-  weer hopen administratief werk op ons af. Van jaarafsluitingen, het boekjaar opmaken, budgetten bepalen voor 2025 tot het omzetten van energiecontracten en de zorgverzekering; you name it en er is wel een fijn blauw taakje voor.

Voor sommigen is de afkeer van administratie zo groot dat ze een heuse admin anxiety ontwikkelen. Deze mensen negeren of ontwijken deze taken dusdanig lang totdat er fysieke reacties ontstaan, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk. Hè?

Dat willen we natuurlijk voorkomen. Als je een admin uitsteller bent heb je wellicht baat bij de volgende tip:

Pas dagelijks de 2-minutenregel toe.

Blok elke dag een uurtje administratie waarin je kleine behapbare 2 minuten taakjes afrondt. Denk bij elke to do: kan ik deze binnen twee minuten afronden? Zo ja, doe het dan meteen. Het loont niet de moeite om snelle taken tot later uit te stellen, dat zorgt enkel voor onrust in je brein.

In het volgende artikel geef ik nog meer tips tegen en uitleg over admin anxiety.

Heb jij structureel last van veel onrust en stress? Lees dan het boek Happy in 100 dagen met tal van tips voor een rustig en gelukkig leven.

Of kijk eens rond op mijn site voor meer hulp rondom geluk.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Artificial Intelligence kan leiden tot meer burn-outs.

Artificial Intelligence (AI) zou zomaar tot nog meer burn-outs kunnen leiden. 🤔

Al een poos verdiep ik me in wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt naar het effect van AI op ons werkgeluk. En alhoewel de onderzoeken positief zijn -AI kan namelijk saaie, monotone taken van ons overnemen en zo de werkdruk verlagen- is er ook reden voor zorg.

Burn-out is niets meer en niets minder dan mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress. Het aantal burn-outs is de afgelopen 20 jaar verdubbeld (!) door de opkomst van de technologie. We staan continu aan en kunnen in zowel de off- als online wereld communiceren en veel meer werk verzetten dan vroeger. Om ‘aan’ te staan is adrenaline nodig. En adrenaline is heel fijn omdat het ons aanzet tot actie, ons motivatiesysteem beïnvloedt en zorgt voor focus. Maar we kennen ook de negatieve effecten van adrenaline; teveel ervan kan leiden tot nare fysieke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en spierspanning, maar veroorzaakt vaak ook mentale problematiek, zoals angst, slaapproblemen of overprikkeld zijn.

De basis van werkgeluk is balans. Zorgen dat je het werk afwisselt met rust en ontspanning. Zorgen voor balans tussen energiegevers en energienemers. Wanneer je je werkt afwisselt met mentaal inspannende zaken waarbij je problemen gaat oplossen, brainstormen of creatief gaat denken met saaie, monotone klusjes zorg je voor een goede balans, waarbij het brein af en toe op adem kan komen.

AI lijkt geweldig: het neemt die saaie taken van ons over. Maar wat gebeurt er dan; gaan we achteroverleunen in onze bureaustoel? Of gaan we nog meer ruimte krijgen voor mentaal inspannende taken? Natuurlijk dat laatste. Niet alleen omdat de mens zo in elkaar zit, maar vooral ook omdat dit van ons verwacht gaat worden op de werkplek. Als er bepaalde zaken geautomatiseerd worden kunnen er andere zaken worden opgepakt.

Bij grote inzet van AI op de werkplek voorspel ik nog meer overprikkeling bij medewerkers. Nog minder balans. En daardoor nog meer stress en burn-outs. Tenzij we waakzaam zijn en heel voorzichtig zijn met de implementatie ervan. Fingers crossed. 🤞

Nieuwsgierig naar de invloed van AI op ons werkgeluk? Boek nu mijn nieuwste keynote over dit onderwerp. 🎤 En verwacht geen doemverhaal, het is juist een inspirerende keynote met veel tips en tools over hoe we wél gelukkig worden en hoe we AI juist wél kunnen inzetten.

Nieuwsgierig naar alle gelukslezingen? Kijk dan hier:

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Word gelukkig vanuit je luie stoel.

 
 

Gelukkig worden vanuit je luie stoel? Dat lijkt toch te mooi om waar te zijn?

Euhm, ja een beetje wel. Want gelukkig worden is hard werken. Je zult er moeite voor moeten doen. Maar gelukkig helpt Josje je daarbij graag op weg. Zodat je grotendeels in je luie stoel kunt blijven zitten. Hoe? Boek een van haar vele keynotes over (werk)geluk of bezoek haar theatershow Geluk zonder Bullsh*t. Nu ook te zien in Noord-Brabant!

In 60 tot 90 minuten krijg je veel wetenschappelijk bewezen praktische tips en tools aangereikt voor meer geluk op het werk of in je leven. Vol humor én interactief. Want je wilt natuurlijk gelukkiger de lezing uitlopen dan erin, toch?

Heb jij zin in een wervelende dosis inspiratie? Klik hieronder voor meer info.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Hoe maak je nieuwe vrienden op je 30e?

 
 

Vrienden maken na je 30e blijkt een groeiend probleem. Tijdens je middelbare school periode of je studententijd is vrienden maken appeltje-eitje.  Leeftijdsgenoten met min of meer hetzelfde leven liggen voor het oprapen. Je kunt kiezen wie wel en wie niet bij je past en dan blijven er altijd een handvol over met wie je écht heel goed kan vinden. Hoe anders wordt dat als iedereen die studentenstad verlaat en op zoek gaat naar een baan in het echte leven. Waar vind je dan vrienden? Als in; die leuke mensen waar je écht een avond met wil doorbrengen?

Ik sprak uitgebreid over dit dilemma met NPO radio 2. Al mijn tips hoor je via onderstaand fragment:

 
 

Dit is mijn belangrijkste tip wanneer je nieuwe vrienden wil maken na je 30e:

Vriendschappen bestaan altijd door fysieke nabijheid en gemeenschappelijke interesses. Zoek dus een hobby of een sportclubje in jouw woonplaats en sta open voor alle soorten mensen. Oppervlakkig contact maakt al gelukkiger dus spreek iemand aan, oordeel niet te snel en blijf proberen.

Worstel jij met eenzaamheid? Misschien is coaching iets voor jou.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Spoedcursus jezelf vinden. Moet dat op Bali?

 
 

Ik was een maand lang met mijn gezin in Thailand. Om de wereld te zien, te genieten, maar vooral ook om te leren. Van een andere cultuur, maar ook over mezelf. Want jeetje; wat ben ik toch een verwend nest!

Hoe flexibel ik ook denk te zijn, vanwege een constant vochtig klimaat waar dat ene T-shirtje echt niet droog wordt -al ga ik op mijn kop staan- en de zon hardnekkig achterwege blijft, het fruit níet verkrijgbaar is in de 7-Eleven (‘je kunt blijven zoeken schat, maar het is er gewoon niet’) en de hygiëne ver te wensen overlaat duurde dat aanpassen echt wel even een paar dagen. Maar toen genoot ik ook met volle teugen!

Maar echt tijd om mezelf te vinden? Dat had ik deze reis niet. Ik had het te druk met ziplinen, snorkelen, cocktails slurpen, olifanten voederen en mezelf onderdompelen in een constante dopamine-rush. Toch trekken ieder jaar tal van mensen erop uit om juist dát te doen aan de andere kant van de wereld: zichzelf vinden. Maar is dat echt nodig?

AndC zocht het voor je uit én deelde tips van topexperts om jezelf te vinden in je eigen huisje op driehoog ergens achterom in Nederland. Blijkt best mogelijk.

Mijn tip om jezelf in een spoedtempo te vinden komt uit mijn boek Happy in 100 dagen:

“Iedereen heeft mindere eigenschappen, maar wat niet veel mensen zich beseffen is dat negatieve gedragingen bijna altijd voortkomen vanuit behoeftes. Ze kunnen je dus veel leren over wat je nodig hebt. Daarom adviseer ik mensen graag om een lijst te maken van hun mindere karaktereigenschappen. Als je dat gedaan hebt, stel je vervolgvragen: welke behoefte schuilt hierachter? Wat probeer je ermee te bereiken? Vervolgens ga je bedenken of je dit doel ook op een andere, positievere manier kunt behalen. Ik zal een voorbeeld geven. Ik was altijd een enorme twijfelaar. Ik had moeite met knopen doorhakken, tot grote ergernis van mijn omgeving. Door me af te vragen welke behoeftes hierachter schuilgingen, ontdekte ik dat ik graag alle opties zo lang mogelijk open houd. Ik was namelijk bang om de verkeerde keuze te maken, een vorm van faalangst. Ik ben gaan onderzoeken waar dit vandaan kwam. Ik stelde mezelf vragen als: voel ik me wel genoeg gewaardeerd in mijn werk? Steunt mijn familie me wel genoeg in mijn keuzes? Dit heeft me ontzettend veel over mezelf geleerd en het heeft me in staat gesteld om tot een oplossing te komen.”

Wil jij nog veel meer leren over jezelf? Lees dan mijn héle boek.

De tips van de andere experts weten? De nieuwste &C ligt nu in de winkel.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Goede voornemens in september werken het best.

 
 

Wist je dat je beter goede voornemens kunt maken in september dan in januari? Volgens de wetenschap zijn er bepaalde voornemens die nu beter stand houden en dus kans van slagen hebben.

Welke dat zijn? Josje vertelde er vorige week veelvuldig over. Bij de enige echte Coen en Sander show, Q-music, het nieuwsblok van 3FM en voor L1.

Of start vandaag nog en schakel Josjes begeleiding in:

Bekijk de items met alle informatie over goede voornemens in september hier:

 
 
 

Goede voornemens op 1 september? Interview Coen en Sander show, Joe. 21 augustus 2024

Het eind van de zomer is in zicht en het seizoen gaat veranderen. Het blijkt dat steeds meer mensen dit natuurlijke moment aangrijpen om afscheid te nemen van slechte gewoontes. Het perfecte moment dus voor goede voornemens. Josje Smeets legt uit waarom juist nu goede voornemens gemaakt worden.

 
 
 

Goede voornemens na de zomer. Interview Tom & Bram, Q Music. 20 augustus 2024

Josje Smeets legt uit waarom juist nu goede voornemens gemaakt worden en geeft tips hoe je ze vol kunt houden.

 
 
 
 
 

Zomervakantie voorbij: hét moment voor goede voornemens. Interview L1. 20 augustus 2024

Nu de zomervakantie aan haar einde is gekomen, wordt het weer tijd om oude routines op te pakken. En om afscheid te nemen van slechte gewoontes. Het perfecte moment dus voor goede voornemens. Josje Smeets legt uit waarom juist nu goede voornemens gemaakt worden en hoe we ze vol kunnen houden.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Heeft een vakantieliefde kans van slagen?

 
 

Nu de zomer éindelijk doorzet en we weer volop bloot zien buiten wordt de kans op verliefdheid bewezen groter. De grote vraag is, hebben deze zomerliefdes die ontstaan in een prachtige setting met eindeloze avonden en fijne temperaturen kans van slagen? Ik werd erover geïnterviewd door de leuke Yasmine Esser.

Het artikel verschijnt vanaf 6 juli in de Santé, maar hierbij alvast een klein tipje van de sluier;

Een zinderende zomer

Het blijkt uit tal van onderzoeken: op vakantie worden we sneller verliefd. Volgens gelukspsycholoog Josje Smeets zijn daar meerdere redenen voor. Als eerste: ons brein raak in verwarring van de fijne omstandigheden. "Op vakantie voel je je ontspannen en fijn. De zon schijnt, je bent vrij. Als je dan iemand ontmoet, denk je dat die fijne gevoelens door die ander komen, maar dat is dus niet per se waar, het zijn juist de omstandigheden waardoor je je goed voelt", legt ze uit.

Dat we wat lichter ontvlambaar zijn, heeft ook te maken met de temperatuur. "Bij hogere temperaturen maken we meer adrenaline aan. Dat is ook waarom er in warme landen meer oorlogen zijn en de mensen meer temperament hebben. Je ziet dus vaak dat zo'n vakantieliefde enorm gepassioneerd is. En daarnaast stellen we ons sneller open voor een ander, omdat we vaak denken dat het toch maar van korte duur is, dat kan voor extra verdieping zorgen."

Het kan wel zijn dat je op vakantie ineens op iemand valt die normaal helemaal niet je type is. Normaal worden we namelijk verliefd op mensen die nabij zijn en waar we iets gemeenschappelijks mee hebben. Smeets: "Als je op de camping in Zuid-Frankrijk staat of voor dat ene luxe resort hebt gekozen, denk je misschien automatisch dat je hetzelfde in het leven staat. Daardoor voel je je tot elkaar aangetrokken. Helaas blijkt bij veel vakantieliefdes uiteindelijk dat koppels toch niet zoveel gemeen hebben en strandt de relatie."

Benieuwd hoe dit zit? Hol dan binnenkort naar de winkel voor de nieuwste Santé of stuur Josje een berichtje met al jouw geluksvragen.

Read More
Josje Smeets Josje Smeets

Klagen we terecht over Gen Z?

 
 

En maar klagen over de jeugd van tegenwoordig.

De jeugd heeft de toekomst, dat weten we allemaal. We maken ons zorgen over moeder aarde, conflicten in de wereld en het economische klimaat; allemaal omdat we willen dat onze nieuwste generatie een goed leven krijgt.

Maar we klagen ook wat af over die nieuwe Gen Z-ers. Dat ze niet normaal kunnen communiceren bijvoorbeeld, behalve via hun mobiel. Dat ze niet weten wat werken is, maar vooral achterover willen liggen, plezier maken en zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dat ze geen ruggengraat hebben. Zal ik nog even doorgaan?

Ja, de nieuwe generatie moet nog veel leren. Maar moesten we dat niet allemaal op die leeftijd? Maakten wij geen (achteraf ongelofelijk domme) fouten? En waren we niet ook liever lui dan moe als stiekem niemand keek? Het brein van jong volwassenen is nog volop in ontwikkeling, zeker ook de neocortex, waar de inhibitie zit van onze emoties. Voor jong volwassenen is het simpelweg lastiger om keuzes te maken die profijt opleveren in de toekomst, ze zijn vooral bezig met het hier en nu.

Ondanks dat merk ik dat juist deze generatie bakken vol ambities heeft en over een grote dosis motivatie en doorzettingsvermogen beschikt. Ze zijn kieskeuriger, dat wel, ze willen graag betekenisvol en zinvol werk doen. Maar als ze dat eenmaal gevonden hebben dan gaan ze sky high. 🚀

STOP dus met het klagen over Gen Z, maar start met luisteren. Wat drijft hen, waar worden ze blij van, wat zouden ze willen achterlaten? Denk met hen mee en voor je het weet schieten ze je voorbij en ben je ze kwijt. Wedden?

Heb jij moeite met werken met Gen Z? Stuur Josje een berichtje of boek een inspiratiesessie.

Check Josje op Linkedin voor nog meer posts vol inspiratie!

Read More