Tips voor een betere nachtrust
Regelmatig melden zich mensen in mijn praktijk met slapeloosheid. Bij een psycholoog gaan dan gelijk allerlei alarmbellen af; slapeloosheid is het eerste teken dat er substantieel iets niet goed zit en dat je stressniveaus duurzaam te hoog zijn.
Probeer te allen tijde achter de oorzaak van je slapeloosheid te komen. Maak je je ergens druk om? Lukt het niet goed op het werk of in je relatie? Is er iets voorgevallen dat je maar niet uit je hoofd kunt zetten? Schakel hierbij desnoods hulp in, het aanpakken van de oorzaak is de beste route naar meer slaap.
Ken je de oorzaak niet of is deze niet zomaar opgelost? Pas dan om te beginnen deze tips toe voor onmiddellijk meer nachtrust:
Probeer koste wat het kost een strak dag- en nachtritme aan te houden. Je brein houdt sterk van gewoontes en zal ‘leren’ wanneer het tijd is om naar bed te gaan (en dus het stofje melatonine aan te maken) en ook wanneer het tijd is om te waken. Zelfs als je maar een paar uur per nacht slaapt, is het van belang dat je toch telkens op dezelfde tijd opstaat. In het begin is dit erg moeilijk, omdat je de neiging hebt om bij te slapen, maar stiekem herprogrammeer je op deze manier je brein naar een meer gezond waak- en slaapritme.
Doe geen dutjes overdag. Aansluitend op bovenstaande is het belangrijk dat je overdag wakker blijft. Probeer geen slaap in te halen overdag, zelfs niet als je heel erg moe bent. Je ritme raakt hierdoor dusdanig verstoort dat de kans groot is dat je wederom ‘s avonds de slaap niet vatten kunt. Hou een patroon aan van 16 uur waken en 8 uur slapen.
Zorg voor de nodige ontspanning overdag. Las regelmatig pauzes in, ga wandelen, zoek de natuur op of mediteer. Wanneer je lastige zaken overdag een plekje geeft door regelmatig te ontspannen, zullen deze niet ‘s avonds laat of ‘s nachts de kop opsteken.
Beweeg voldoende. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dagelijks aan lichaamsbeweging doen minder last hebben van slapeloosheid dan mensen die dat niet doen. Bovendien zorgt sporten ervoor dat je je hoofd kan leegmaken en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je met een ontspannen gevoel de nacht in kunt.
Schrijf. Lukt het je ondanks de bovenstaande tips niet om te ontspannen? Probeer dan eens een dagboek bij te houden. Schrijf je gedachten en gevoelens van je af. Probeer to do’s op een lijst te zetten en ze zo uit je hoofd te halen. Dit werkt als een trein! Lukt al het bovenstaande niet? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Via je huisarts, een slaaptherapeut of een psycholoog kun je vaak gemakkelijker vastgeroeste patronen doorbreken.
Wil je meer tips over geluk of slaap? Neem dan contact op.