Blog Bedrock Magazine: Hoe je van dagdromen gelukkig wordt. / by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBetty hoe-je-van-dagdromen-gelukkiger-wordt.jpg

De zomer loopt bijna ten einde. Weg cocktails met een rietje, hallo wegwerpbekertje met vriesdroogkoffie. Droom jij nog wel eens lekker weg op je werk? Of dagdroom je op andere momenten? Lekker blijven doen! Je wordt er namelijk gelukkig van. Lees in de blog voor Bedrock Magazine hoe.

Een zondagochtend in mei. De buurman draait een Latin muziekje dat vanuit zijn open balkondeur met fladderend gordijn mijn tuin in dwaalt. Vogels hebben het druk; een duivenpaar fladdert verliefd achter elkaar aan. Bloemetjes in de knop om me heen. De lente is absoluut mijn favoriete seizoen. Het is het seizoen van verwachting en dromen. Een aanloop naar een lange, zinderende zomer en bijbehorende zomervakantie.

Eenmaal op vakantie kan ik me nog wel eens vervelen. ’Is dit het nu?’ denk ik tot mijn eigen schrik na wéér een dag strand, uitstapjes en heerlijk eten. 

Hoe dat kan?

Waarschijnlijk waren je verwachtingen te hoog gespannen. Na maanden van teveel werken, móet en zál die ene vakantie ontspanning bieden. Dit kan ook gelden voor andere zaken. Die lang en zorgvuldig geplande bruiloft móet alle tijd en moeite waard zijn. Dat te dure festival móet de belevenis van je leven worden. Wordt dat het niet, dan ervaar je cognitieve dissonantie. Kortom een gevoel van onrust omdat je niet beleeft wat je zou willen beleven. Er zit een kloof tussen datgene dat je verwachtte en dat wat er daadwerkelijk is.

Maar mogen we dan niet meer dromen? Voorpret is toch juist de halve pret? Juist. Het visualiseren van een fijne gebeurtenis (als…dan..) is op zich al iets dat een zalig geluksgevoel produceert.  ‘Als ik dit jaar nog van functie wissel, hoef ik nooit meer naast die uit zijn adem stinkende collega te zitten…’ Dagdromen heeft nog een functie. Tijdens drukke periodes kan het ervoor zorgen dat we mentaal ontspannen. Het zorgt voor ruimte in ons drukke brein. Tevens helpt het ons bij het maken van keuzes. Blijkbaar wil je onderbewuste je wat vertellen. Namelijk dat wat je écht heel graag wilt. Helaas kent dagdromen ook een keerzijde; mensen dit (te)veeldoen zijn ontvankelijker voor depressies. Dromen komen namelijk niet altijd uit. Daardoor wordt je portie cognitieve dissonantie te hoog. Van onrust naar stress.

Hoe zorg je ervoor dat dagdromen leuk blijft? Dat het geen onrust, maar juist een extra dosis geluk geeft?

1.     Ga eerst na wat je droom je vertellen wilt. Wat is de onderliggende betekenis? Droom je van die éne vakantie, waarin het allemaal moet gebeuren, en waarin je eindelijk zal bijtanken, rusten en ontspannen? Zeker weten dat je teveel op je bordje hebt. Leef je al een tijd toe naar dat ene grote feest of festival, waarbij je samen met al je vrienden zult dansen en lachen tot in de vroege uurtjes? De kans is aanwezig dat je te weinig tijd investeert in je sociale leven. Je hebt in elk geval behoefte aan social connectedness. Is je droom omvangrijker? Wil je een nieuwe baan of liefde? Ga na waarom. Ben je verveeld? Eenzaam? Veel mensen weten niet wat ze willen. Jij blijkbaar wel. Ervaar dit als een grote kwaliteit.

2.     Verlies de werkelijkheid niet uit het oog. Ja, je gaat op vakantie over een aantal maanden, maar waarom zou je niet genieten van het nu? In plaats van te blijven dromen op die ene zondagochtend in mei, zou je ook eens om je heen kunnen kijken. Ga hardlopen of wandelen. Of neem een koffietje en beleef het moment nóg intenser. En in plaats van dat dat festival nog gaver wordt in gedachten, zou je alvast bij een vriend langs kunnen gaan om sámen te mijmeren over dat wat komen gaat. Zoek elkaar op, heb het ook nu al fijn. Dit geldt ook voor de belangrijke zaken des levens. Misschien heb je een minder leuke baan, maar wél salaris om fijn van te leven; geen grote liefde maar wel tijd om leuke dingen te doen voor jezelf.

3.     Stel je verwachtingen bij. Als je droomt over zaken in de toekomst heb je kans dat je het veel mooier maakt dan dat het is. Probeer er juist niet over te dromen óf je er veel minder bij voor testellen.  Laat de gedachten los en ga wat anders doen. Hoe lager de verwachting, hoe beter de realiteit. Waarom denk je dat zoveel mensen hun vakantie doorbrengen in een tentje? Je verwachtingen blijven laag. Het enige dat je bij je hebt zijn wat pannetjes, slaapzakken en een stukje zeil. Juist dán kan de werkelijkheid alleen maar positiever uitpakken. Net zoals het telkens weer gebeurt dat je over je grote liefde struikelt wanneer je eindelijk die maandenlange internet-speurtocht (vol griezels met rare gewoontes) in de ijskast hebt gezet.

4.     Maak van je droom een concreet doel met subdoelen. Droom je over grotere zaken in plaats van over concrete gebeurtenissen? Helaas blijft het voor veel mensen bij dromen. Toch kun je ook hier iets aan doen. Denk weer na over wat je droom je vertellen wilt. Stel jezelf een doel. Denk daarbij ook na over wanneer en hoe je dit doel wilt bereiken. Maak een concreet stappenplan met hele kleine substapjes. Waarvan je er dagelijks of wekelijks 1 kan maken. Er is altijd iets dat je doen kunt. Ga aan de slag! Het maken van stapjes richting je doel geeft je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde een enorme boost. Je wordt er onmiddellijk gelukkiger van.

5.     Gebruik het optimisme in je dagdromen.Dagdromen is leuk. Dagdromen is heerlijk. Dagdromen maakt je blij. Het maakt allerlei fijne stofjes vrij in je brein. Blijf het ook zeker doen. En zodra de stofjes beginnen te werken, stap dan uit je droom en steek anderen aan met je optimisme en vrolijkheid.  Want geluk verdubbelt, wanneer je het deelt.

Mogen we blijven dagdromen? Sure. Vooral lekker doen. Af en toe en vooral niet te lang. Want je dromen van gisteren zijn de realiteit van vandaag. Heb een fijne zomer!