Hoe weet je of de balans in je leven goed is? / by Josje Smeets

 
 

Balans. Iedereen wil het, maar niemand lijkt het te hebben; althans zo lijkt het. We houden met zijn alleen veel te veel ballen in de lucht, willen alsmaar meer en leggen de lat telkens een beetje hoger. Met als gevolg dat we ons heil zoeken in het ene retreat na het andere, bij de psycholoog lopen, om zeven uur ’s ochtends burpies staan te doen met onze personal trainer (want dat maakt het koppie zo lekker leeg) en ’s avonds pas naar bed kunnen nadat we gewandeld, gejournald, gemanifesteerd en gemediteerd hebben. Help; zelfs bij het zoeken naar balans raken we hem kwijt.

Drie checks voor de juiste balans

Als we eerlijk zijn weten we heus wel of onze balans op orde is. Je voelt aan je water wanneer je gestrest bent, maar vaak pas in een laat stadium. Pas als we de hond uitfoeteren zonder reden, geen lief woordje meer over hebben voor onze partner of de boodschappen wéér hebben laten staan bij de kassa van de supermarkt gaat er een belletje rinkelen. Om mentaal gezond en happy te blijven is het juist cruciaal dat je continu bij jezelf blijft inchecken. Want als je je balans continu bewaakt hoef je hem ook niet te herstellen. Let daarbij op de volgende zaken.

1.      Self-care. Sommige mensen zijn heel waakzaam op het zorgen voor zichzelf, terwijl anderen er een potje van maken. Je hoeft niet te overdrijven, je hoeft niet elke week naar de masseur of dagelijks een gezichtsmasker aan te brengen om goed voor jezelf te zorgen. Goede self-care begint bij de basis. Denk daarom eens na; slaap je voldoende? Word je uitgerust wakker? Eet je gezond? Plan je genoeg tijd in voor jezelf waarvan je kunt genieten zonder schuldgevoel?

Tip voor self-care: Plan een keer per week self-care in je agenda. Dat kan variëren van een goed bad tot een wandeling met jezelf in de natuur.

2.      Werk-privé. De vragen die je jezelf kunt stellen om te testen of je nog gelukkig wordt van je werk en of je werk-privé-balans op orde is zijn deze: Krijg ik nog energie van mijn werk? Kom ik -op een enkele uitzondering na- tevreden thuis na een werkdag? En heb je daarna genoeg tijd om op te laden? Antwoord je op een of meerdere vragen nee, dan is er misschien wat mis. Je kunt het beste voor jezelf nagaan of je iets aan deze situatie veranderen kunt.

Tip voor een betere werk-privé-balans: zet de wekker op het werk en pak je spullen zodra deze afgaat. Het klinkt wat cru, maar soms is het nodig een harde lijn te trekken tussen werk en privé. Een wekker kan daarbij helpen en je het zetje geven om uit te rusten in plaats van nóg een keer overwerk op te pakken.

3.      Sociale connecties. Familie, vrienden, collega’s, sportmaatjes, leden van de vrijwilligersclub, online, offline; we staan continu in contact met mensen. En dat is goed; sociale verbinding is een van de belangrijkste geluksbevorderaars. Toch kan het soms wat (te)veel voelen. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Plan ik bewust quality time in met familie en vrienden? Geniet ik van de sociale afspraken die ik heb? Ga ik meer om met energiegevers in plaats van energienemers?

Tip voor een gezonde balans in je sociale leven: maak eens een lijst van mensen die je het meest energie geven. Hoe vaak zie je deze mensen? Plan vervolgens regelmatig momenten in met een van hen. De ideaalsituatie is dat je wekelijks vaker mensen ziet die je energie geven dan die je energie kosten.

Balanceren is een werkwoord. Balans is niet iets dat je hebt, maar iets waaraan je continu moet werken. Regelmatig inchecken bij jezelf, maar ook bij je omgeving (merken jullie iets aan me?), helpt om te concluderen of je balans nog goed is. Iedereen heeft het wel eens te druk op het werk, net te veel stress of moet veel zorgen voor een ander. Dat is niet erg, maar ben dan alert en stuur wat vaker bij. Regelmatig sporten of wat vroeger naar bed zijn daarbij wondermiddelen; maar overdrijf niet. Want ook bij het zoeken naar balans kan de balans zoekraken.