Hoe minimalisme je kan helpen bij een stressvrije Kerst. / by Josje Smeets

 
 
 

Dat de Decembermaand de duurste maand is weten we natuurlijk allemaal. Daar komen de torenhoge prijzen voor boodschappen en het verwarmen van je huis nog eens bovenop. Voor veel mensen levert dit extra stress op; want hoe gaan we het leuk hebben als je stiekem financiële zorgen hebt? Daarnaast levert het vieren van Kerst nog meer druk met zich mee; we willen voldoen aan ieders torenhoge verwachtingen (en die van onszelf) en we moeten plots verplicht tijd doorbrengen met familie die we normaliter veel minder spreken of zien.

Geen nood! Het principe van minimalisme kan je helpen bij een stressvrije Kerst. Minimalisme draait om het omarmen van minder om meer te ervaren.

Hoe kun je meer genieten door minder te omarmen?

Tegengesteld aan wat veel mensen denken draait het bij minimalisme niet om het ontzeggen van genot. Minimalisme dwingt je juist om na te denken over wat écht belangrijk is en de juiste keuzes te maken. De wetenschap heeft bewezen dat ervaringen en het samenzijn met anderen vele malen gelukkiger maakt dan het uitzoeken van het duurste cad eau of de perfecte Beef (of Biet) Wellington. Laat minimalisme daarom hét thema zijn deze Kerst.

Pas bijvoorbeeld op de volgende manieren minimalisme toe;

1.      Ga voor duurzame geschenken. Vaak denken we dan aan tweedehandsjes; en alhoewel je natuurlijk je slag kunt slaan op marktplaats, kun je ook overwegen om de ander een ervaring cadeau te doen. Maak bewust tijd in je agenda volgend jaar en plan samen met de ander een dagje of weekendje weg.  Ga een keer naar de speeltuin met je lievelingsnichtje of ga op ouderwetse date night met je partner. Plan een wandeling in het bos met je oma of ga naar de film met je broer. Vaak zijn het juist deze speciale momenten samen die een dierbare herinnering worden. Bovendien hebben jullie samen iets om naar uit te kijken!

2.      Versier je huis duurzaam. Een boom kun je adopteren en kerstversiersels kun je zelf maken. Het creatief knippen van kartonnen dennenboompjes of het rijgen van een pindaslinger is erg mindful en werkt vrijwel gelijk stressverlagend.

3.      Kook samen. Natuurlijk kun je kiezen voor een kant en klare luxe kerstmaaltijd van de Appie, maar  juist wanneer je het kerstdiner from scratch bereidt is dat goed voor je portemonnee en voor je geluksgevoel. Kneed samen met je gasten je eigengemaakte pasta, neem een slokje wijn tijdens het rijzen van het deeg en praat elkaar bij terwijl de pastasaus pruttelend op het vuur staat. Het gaat er echt niet om wát je eet, maar vooral met wie je dat doet.

4.      Houd vast aan rituelen. Rituelen maken gelukkig. Het zingen van een liedje onder de boom, tot die lustopwekkende wandeling met de fam. Hoezeer je ook opziet tegen die telkens weer terugkerende tradities roepen ze ook een warm gevoel van verbinding bij je op en geven ze je een gevoel van veiligheid. Daar kan weinig tegenop!

5.      Ben mindfull. Ja, maar dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kun je nu ontspannen zitten als de kalkoen zo uit de oven moet? Of je aan de verwachtingen van je nieuwe schoonmoeder moet voldoen? De gillende kinderen in toom probeert te houden? En, en, en…  Maar wat nu als je het omdraait? Dat je even de tijd neemt om die heerlijke geur uit de keuken tot je te laten doordringen? Wat voor gevoel roept dit bij je op? Om te genieten van de kids die zo heerlijk met elkaar spelen? Om gewoon eens écht te luisteren naar wat schoonmama te zeggen heeft? Geniet van het moment, er staat weer een heel jaar voor de deur waarin je je zorgen maken kunt.

Later is alles beter. Not! Geniet van het nu.

Minimalisme is niets meer of minder dan het genieten van eenvoud. Van de dingen die er allang zijn, maar je niet altijd meer waardeert. Het is bewezen dat mensen op hun sterfbed vrijwel altijd aangeven te weinig tijd te hebben doorgebracht met dierbaren. Ben je daarvan bewust deze feestdagen en neem het moment zoals het komt.

Merry X-mas allemaal!