Blog Wendyonline: Gezond maakt gelukkig en vice versa / by Josje Smeets

Josje Smeets gelukspsycholoog HelloBetty Blog gezond maakt gelukkig en vice versa.jpg

Wil jij ook bikini-proof de zomer in? Tijd om een aantal weken extra goed op je gezondheid te letten. Beter eten, meer bewegen. Het blijkt nu dat je daar gelukkig van wordt ook. Lees al knabbelend op je stengel bleekselderij onderstaand artikel en zet dóór!!

Gelukkige mensen zijn vaker gezonder dan ongelukkige mensen, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkige mensen bewegen meer, eten meer groenten en fruit en over het algemeen is ook de kwaliteit van hun slaap beter dan van hun minder gelukkige medemens. Het blijkt zelfs dat gelukkige mensen een beter immuunsysteem hebben. Het is niet voor niets dat lichamelijke klachten als hoofdpijn of maagpijn vaak gerelateerd worden aan stress.

Natuurlijk snijdt dit hout. Je kunt je voorstellen, dat je veel eerder geneigd bent een lekkere gezonde maaltijd te bereiden als je vol energie en puf zit, dan wanneer je een baaldag hebt. Juist dan zwicht je eerder voor verleidingen in de vorm van vet of suikers. Het zogenaamde ‘troostvoedsel’. En eenmaal geïnstalleerd onder een dekentje op de bank, kan een retourtje naar de sportschool je ook gestolen worden.

Maar het blijkt ook dat het andersom werkt. Niet alleen zijn gelukkige mensen gezonder, ook zijn gezonde mensen gelukkiger. Hoe dat dan weer zit?

Gezonde mensen maken minder cortisol, het zogenaamde stresshormoon, aan. Dit houdt sterk verband met hoe goed jij ’s nachts slaapt. Meer stress, minder slaap; helaas. Minder slaap, meer stemmingswisselingen. Ook hebben gezonde mensen over het algemeen minder last van pijntjes, waardoor het humeur beter wordt. Pijnloos door het leven gaan zorgt er tevens voor dat je meer energie hebt om dingen te ondernemen, al dan niet met anderen. Weer een geluksfactor in the pocket! En je snapt vast, dat wanneer je gezond leeft, je daardoor ook je zelfvertrouwen boost. Knagen aan een worteltje doet je net even iets beter voelen dan het wegwerken van een zak Cheese Onion chips. Alhoewel, tijdens het eten denk je daar misschien anders over. Maar dat is korte termijn. Over de lange termijn, dus na het wegwerken van 1.000 kcal versus 33 kcal, weet ik wel wat je beter doet voelen. En je spiegelbeeld ook.

Ik kan nog uren doorgaan over de relatie tussen geluk en gezondheid. Het is een typisch kip-of-het-ei-verhaal. Waarbij het veel moeilijker is om de eerste stap te zetten wanneer je in een negatieve flow zit (ongezond en ongelukkig) dan andersom. Toch is dit de sleutel. Dóen. Niet denken. Geen beren op de weg zien. Geen uitstelgedrag. Doen!  Trek je sportschoenen aan, trek broccolirijst bij de Appie uit het schap, stof je blender af en gáán. Je lijf en hoofd zullen je dankbaar zijn. Enjoy.