Blog Bedrock Magazine: Welke 6 mini-veranderingen zou iedereen in 2019 moeten invoeren? / by Josje Smeets

Gelukspsycholoog Josje Smeets HelloBetty Bedrock mini veranderingen.jpg

Nieuw jaar. Time for a change. Dit keer gaan we het helemaal anders doen. Wat nou, de eerste twee maanden zitten kniezen omdat ze zo saai en deprimerend zijn? Snotterend van ongeluk op Blue Monday? 2019 wordt een happy year. Vanaf day one. En laat dat nu geeneens zo ongelofelijk lastig zijn. Sterker nog, het is super easy.

Ik geef je hierbij een aantal tips voor mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen en je zienderogen gelukkiger maken. Wedden?

1.     Begin de dag met een succes. Hè wat? Je gaf aan dat het EASY veranderingen zouden zijn. Lekker hoor. Geen zorgen, het beginnen van de dag met een succes-ervaring is makkelijker dan je denkt. We beginnen bij het opstaan. Ik ga er even vanuit dat je doorgaans gewekt wordt door je wekker. Ben je een snoozer? Dikke faal. Dat moet vanaf nu anders. Hup, gelijk dat bed uit jij. Wanneer je binnen de minuut opstaat na het afgaan van de wekker, heb je je eerste succes te pakken. Wat er verder ook gebeurt vandaag, dat heb je even mooi gefikst! Dit geeft je zelfvertrouwen meteen een boost.

2.     Neem meer pauzes. Weekend of drukke werkdagen. Zorg dat je pauzeert. Bewezen is dat onze hersenen maar een aandachtscurve kennen van 40 minuten. Houd je ieder uur (!) een micropauze, dan reset je je brein en kun je er weer vol tegenaan. Wat ik niet zeg, is dat je elk uur maar een portie moet gaan staan meeroken met je paffende collega’s; wat ik wel zeg is dat ff opstaan en een kop koffie halen, een kopietje uit de printer scoren (waarbij je uiteraard de trap neemt) of een potje tafeltennissen in de kantine er echt voor zorgt dat je productiever en gelukkiger wordt.

3.     Beweeg elke dag. Een open deur. Een krakende en piepende open deur voor velen. Maar zó belangrijk. Bewegen is geluksbevorderaar nummer 1! Het is de enige bewezen manier om allevier de gelukshormonen gelijktijdig te laten vrijkomen en dansen in dat brein van je. Dus, hijs die slobberlegging achter uit je kast en gaan! 30 minuutjes op cardio-niveau kan iedereen. Zorg dat je gewoon kan blijven praten onder je work-out, dat is het best. Wie elke dag minimaal 30 minuten beweegt en dit minstens een half jaar volhoudt, kan wel tot 5 jaar later genieten van de effecten hiervan.

4.     Eet gezond. Nog zo’n deur. We weten het allemaal. Wees lief voor dat lijf van je. Je hebt er maar 1. Fitte en gezonde mensen zijn niet alleen minder vatbaar voor ziektes, angst en depressies; maar hebben bovendien een groter zelfvertrouwen en meer en betere slaap. Dat laatste vergroot je geluksgevoel nog meer!

5.     Geef aandacht aan de mensen om wie je geeft. Jaha, we hebben het allemaal druk. Maar een appje kan er heus nog wel vanaf. Op het moment dat je interesse toont in de ander, krijg je dit dubbel zo hard terug. Je voelt je met elkaar verbonden. En bonding zorgt voor happiness. Maar let wel; hoe meer face to face contact op een dag, hoe gelukkiger we ons voelen.

6.     Eindig je dag met een succes. Ook dit klinkt weer lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Wen jezelf aan om net voor het slapen gaan even stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Noem minimaal 3 zaken op. Noem daarnaast nog minimaal 1 ding op dat goed ging vandaag. Gegarandeerd dat jij met een goed gevoel gaat slapen en een nog beter gevoel de dag erna weer opstaat.

Word niet gelijk te veeleisend. Neem kleine stapjes. Begin es met die wekker van je. Heb je ‘s avonds gelijk wat om dankbaar voor te zijn. Soms moet je zaken handig aanpakken. Veel geluk in 2019!