Blog Wendyonline.nl: Forever Young by Josje Smeets

Josje Smeets gelukspsycholoog HelloBetty speelt met wind.jpg

Laatst vergeleek een journalist mij met Pippi Langkous. Ik wist niet wat ik daarvan denken moest. Toch heeft hij gelijk; ik ben een huppelmeisje en jong van geest. Zal ook altijd zo blijven denk ik. Wist je dat speelse mensen gelukkiger zijn? Lees het hier of op WendyOnlineNL.

Ik ben inderdaad een huppelende persoonlijkheid, die onbevangen en vol goede moed nieuwe situaties instapt. Zelf vind ik dit soms heel vervelend. Dan sta ik ‘s ochtends voor de spiegel en spreek ik mezelf toe: ‘Je gaat op bezoek bij een professioneel bedrijf met een boel serieuze mensen, dus je doet je hakken aan en je gedraagt je naar behoren.’ Toch zal ik ook aan deze bezoekjes een vrolijke draai geven. Humor is mijn tweede natuur en helpt het ijs te breken. 

Ken jij ze, van die mensen die ‘forever young’ lijken te willen zijn? Niet alleen qua uiterlijk, maar vooral ook qua gedrag? En wat vind je dan van deze mensen? Ik gok erop dat de meningen ver uiteen liggen in deze. Zelfs als je er helemaal niet van houdt, is het een idee om af en toe toch je colbertje van je af te laten glijden en met je neefje of dochter mee te zwieren in de speeltuin. Want het blijkt dat speelsheid gelukkig maakt. Júist bij volwassenen.

Waarom dat zo is? Dit zijn de vier hoofdredenen;

1.     Uit onderzoek blijkt dat speelse mensen creatiever zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze elke dag opnieuw vol bruisende nieuwe ideeën zitten, waardoor ze meer spanning aanbrengen in hun leven, maar ook dat ze situaties op verschillende manieren kunnen bekijken. Wanneer je minder goed nieuws te verwerken krijgt, maar de vaardigheid hebt om daar op een creatieve, positieve, manier mee om te gaan, ben je uiteindelijk gelukkiger dan degene die dit niet kan.

2.     Mensen die speels zijn, zijn aantrekkelijker. Mannen die speels zijn, stralen bijvoorbeeld uit dat ze niet agressief zijn. Speelse vrouwen stralen juist uit dat ze veel energie hebben. Daarnaast zorgen speelse mensen ervoor dat ze continu vertoeven in omgevingen die prikkelend, afwisselend en uitdagend zijn en dat ze zich omringen door een zelfde soort mensen. Ook dit maakt hen aantrekkelijk. En je snapt vast wel dat aandacht van een of meerdere potentiële seksuele partners gelukkig maakt. 

3. Speelse mensen gebruiken humor. Deze grappen en vrolijkheid zorgen ervoor dat meer mensen zich aan hen willen verbinden. Daarnaast voelen meer mensen zich bij hen op hun gemak. Sociale verbondenheid is dus duidelijk aanwezig bij speelse mensen. En deze verbondenheid maakt gelukkig.

4.     Speelse mensen zijn meer actief. Ze rennen en huppelen letterlijk door het leven. Dit actief zijn zorgt ervoor dat hun brein alert en scherp blijft, waardoor ze situaties goed kunnen waarnemen. Daarnaast zorgt deze activiteit voor de aanmaak van gelukshormonen. De overtollige energie die deze mensen voelen kunnen ze vaak kwijt middels lichaamsbeweging, wat uiteindelijk voor nog meer mentale fitheid en geluk zorgt.

Nu zul je denken. Fijn dat deze mensen meer energie hebben dan ik. Oneerlijk ook wel. Want ja, mensen zijn nu eenmaal verschillend. Toch zit het niet helemaal precies zo. Het is namelijk zo dat speelsheid actief en energiek máákt. Wanneer je je normen en waarden laat voor wat ze zijn en je eens lekker speels laat gaan, zul je merken dat je brein nieuwe ideeën laat oppoppen. Deze ideeën staan te trappelen om uitgevoerd te worden. Creatieve geesten zijn fitter, want creativiteit vergt energie. Deze energie ga je letterlijk voelen. En dat is heel fijn.

Die tafeltennistafels op je werkplek en die bootcampsessies die je actieve vriendinnen elke week opnieuw doorstaan, zijn er dus voor een reden. Het laat de Pippi Langkous in je naar boven komen. En blij dat je daarvan wordt!



Blog Wendyonline.nl: Beauty makes happy by Josje Smeets

Josje Smeets gelukspsycholoog HelloBetty blog Beauty makes happy.jpg

Je hebt ze altijd. Van die vriendinnen die er áltijd uit zien om door een ringetje te halen. Haren geföhnd, nagels stevig in de gellak, kleding kreuk- en vlekloos aan het lijf. Ik ben meer van het type ‘mijn haar droogt wel in de wind’ en ‘less is more’.  Waarbij mijn druk en chaotisch zijn niet altijd leidt tot het gewenste fashionable resultaat. Tuurlijk. Ook ik doe mijn best er leuk uit te zien en ook het feit dat ik dagelijks mijn hardlooprondje ren, maakt dat ik zeker niet ontevreden ben over mijn uiterlijk. Maar toch. Het blijft een ding. Beauty. Word je gelukkig van schoonheid?

Helaas wel, is mijn antwoord. Ik zou graag het tegendeel kunnen bewijzen. Want ik ken genoeg mannen en vrouwen die elke dag de strijd aangaan met de weegschaal of de spiegel vanwege hun te grote neus, te vlekkerige huid of minder strakke lichaam.

Schoonheid zorgt er namelijk voor dat je het iets makkelijker hebt in het leven. Het volgen van dat geplande crashdieet kan dus wel degelijk bijdragen aan je geluk. Het mooier zijn levert niet enkel een hoger zelfvertrouwen op; ook anderen gaan meer in je geloven. Zo is gebleken dat mooie mensen betere punten krijgen op school, meer kans hebben op die ene leuke baan én vaker gelijk krijgen. Hoe dat kan? Ons brein geeft ons een beloning bij het zien van mooie mensen. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in het evolutie. We gaan dan uit van het feit dat vooral mannen vroeger op zoek waren naar geschikte vruchtbare vrouwen om zich mee voort te planten. Aan mooie mensen dichtten zij meer positieve eigenschappen toe. Ons brein heeft daarom geleerd ons een beloning te geven voor deze schoonheid. 

Oneerlijk? You bet it is!

Toch kun je beauty op meerdere manieren bereiken. Zelfs als je nooit Miss Nederland worden zal.

1.     Het überhaupt aandacht besteden aan je uiterlijk en er verzorgd uitzien heeft een grote plus. ‘Zij heeft haar zaakjes op orde’ wordt daarbij vaak gedacht. Sowieso valt deze aandacht mensen op, waardoor je complimentjes krijgt. Dat wordt voor mij dus een kwartiertje eerder opstaan…

2.     Kleren maken de man. Absoluut waar. Wanneer je je kleding met zorg uitzoekt en iets kiest dat bij je uiterlijk én je innerlijk past, voel je je vele malen lekkerder. Niet alleen straal je zelfvertrouwen uit, je voelt dit ook echt zo. En dit maakt happy.

3. Ook beauty in producten maakt gelukkig. Dus ben je niet moeders mooiste, maar heb je wel een super toffe fiets, de mooiste headphones en een mooi notitieboekje; ook dan straal je uit dat je goede smaak hebt. Waardoor je meer likeable wordt.

Onthou tot slot dat iedereen meer happy wordt van beauty. Ook jij. Niet alleen van schoonheid bij jezelf en anderen, maar juist ook van landschappen of andere mooie, inspirerende omgevingen. 

Dompel je hier zo vaak als kan in onder. Voor mijn part ongeföhnd. Want geen mens die je ziet in dat prachtige bos.

Blog Wendyonline.nl: Hoe vrouwen gelukkiger kunnen worden dan hun mannelijke tegenhanger. by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBetty hoe-vrouwen-gelukkiger-kunnen-worden-dan-mannen.jpg

Hoe vrouwen gelukkiger kunnen worden dan hun mannelijke tegenhanger.

Uit een Brits onderzoek van anderhalf jaar geleden blijkt dat vrouwen hun hele leven ongelukkiger zijn dan mannen. Pas na hun 85e is dit andersom het geval.

Wat blijkt? Vrouwen hebben tijdens hun leven -meer dan mannen- de zorg voor anderen. In eerste instantie nemen zij een groot deel van de zorg voor hun kinderen op hun schouders, maar vrijwel even vaak is het ook onze eigen partner die wij vrouwen willen verzorgen en pleasen (hoe ouderwets dit ook klinken mag). Nog later fungeren vele vrouwen als mantelzorger. Dit betekent dus eigenlijk dat vrouwen hun hele leven hun geluk moeten delen of zelfs op de tweede of derde plek moeten plaatsen. Pas wanneer ze ‘vrij’ zijn –vaak in de allerlaatste levensfase-, ervaren ze het ultieme geluksgevoel.

Vrijheid is inderdaad een enorm belangrijke factor bij het ervaren van geluk. Wanneer je het gevoel hebt dat je in enige mate zelf kunt kiezen hoe je leeft en wat je doet, stijgt je geluksniveau. Vrijheid en verantwoordelijkheidsgevoel gaan echter niet hand in hand. En juist dat laatste bezitten vrouwen van nature meer dan mannen. Evolutionair gezien super handig, zo blijven moeders bij hun kroost om hen te verzorgen. In onze huidige maatschappij wat minder belangrijk; we leven hier immers in een land waar de taken keurig verdeeld zouden kunnen en moeten worden.

Het nemen van je verantwoordelijkheid en het daarmee ‘alle ballen in de lucht houden’ leidt er tevens toe dat vrouwen gevoeliger zijn voor een burnout of depressies. Het gevoel van ‘moeten’ neemt de overhand boven ‘willen en kunnen’.

Hoe dit op te lossen? Tips:

1.           Je kan met een matje onder je arm op de fiets stappen voor een lesje yoga of mindfulness. Hier leer je heel goed loslaten. Los van die verantwoordelijkheid; laat de boel maar eens de boel of lekker aan die ander over. 

2.           Je kunt er bovendien over praten. En in dit geval het liefst met je partner. Natuurlijk zal deze in eerste instantie gaan sputteren wanneer hij of zij hoort dat ie ook geacht wordt zijn steentje bij te dragen. Maar als dat betekent dat zijn vrouwelijke partner daarmee veel vaker goedlachs, vol energie, levens- én seksuele lust door het leven gaat, piepen ze heel snel anders. Geloof me. 

3.           Maar het helpt vooral wanneer je dankbaar en trots bent op datgene dat je wél allemaal doet, zelfs al laat je de zorg voor je kids of moeder een keer aan een ander over. Want hey: wij vrouwen werken, hebben lief, voelen een ander feilloos aan, hebben een neus voor het verdriet van hun kind en weten dit als geen ander op te lossen, zien er mooi uit, zijn sexy, draaien met 2 vingers in de neus een huishouden draaiende en zijn super goede vriendinnen bij wie je je hart kan uitstorten. Spreek elke dag voor het slapengaan twee van de dingen waarop jij trots bent hardop uit. Je leert je brein daarmee positief over jezelf te denken, waarbij negatieve gevoelens van ‘ik moet dit en dat nog’ meer naar de achtergrond verdwijnen. Hoe vaker je uitspreekt dat je trots op jezelf bent, des te meer je hierin ook daadwerkelijk gaat geloven. Trots wordt een deel van je eigen krachtige zelf. 

En lieve dames; dan duurt het niet lang meer voordat we al op veel jongere leeftijd gelukkiger zijn dan onze mannelijke tegenhanger. Of minstens net zo gelukkig. Want alles zullen we eerlijk delen.

Blog Bedrock Magazine: Word je gelukkig als je veganistisch eet? by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBety Word-je-gelukkig-als-je-veganistisch-eet.jpg

Word je gelukkig als vegan? (volgens een GeluksPsycholoog)

Bij Bedrock zijn we fan van vegan. 

Nu onderscheid je je van de rest wanneer je vegan bent. En je weet wat onderscheidend zijn voor gevolgen kan hebben; door anders te zijn word je vanzelf een makkelijk doelwit voor stereotypering. Nu is het geitenwollen-sokken-imago gelukkig ver naar de achtergrond verdwenen bij hippe vegans; maar je hoort vaak nog opmerkingen als ‘te idealistisch’, ‘dromers’ of mensen die ‘zuur’ zijn. (zuur naar de ‘gewone rest’ dan natuurlijk).

Is dat waar? Zijn vegans zuur? Of maakt vegan zijn juist gelukkig? GeluksPsychologe Josje Smeets geeft antwoord.

Het is inderdaad zo dat veganisme voortvloeit uit idealisme. Je probeert de wereld een beetje beter te maken. Volgens de alom bekende quote ‘begin bij jezelf’. Wanneer je 100% achter deze keuze staat en veganist bent vanwege je overtuigingen dan kan het je inderdaad gelukkiger maken. Wil je vooral meedoen aan de hippe trend, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment afhaakt omdat de offers te groot zijn, waardoor je juist minder gelukkig voelt.

Hoe maakt het zijn van een overtuigde veganist dan gelukkig?

1.     Je draagt ergens aan bij. Je wilt niet enkel bijdragen aan een betere wereld en een beter milieu, je dóet het daadwerkelijk ook. Dit geeft je een goed gevoel. Dit sterkt je zelfvertrouwen, bij elke maaltijd opnieuw weer. Je hebt het gevoel dat je iets voor elkaar bokst. Daarbij veegt het tegelijkertijd je schuldgevoelens met betrekking tot dierenleed van de tafel, omdat je hier juist niet meer aan bijdraagt.

2.     Zingeving. Al zo lang wij op aarde rondhuppelen, zijn we op zoek naar zingeving. Want het gevoel dat we hier voor niets zijn is eigenlijk ondraaglijk. De bekendste vorm van zingeving is religie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een religie aanhangen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Ze hebben een reden om te leven en goed te doen. Dit geldt ook voor de vegan. Dat idealisme van veganisme heeft een hele positieve kant. Je streeft naar een mooiere en betere wereld. Het geeft je richting en doel in het leven.

3.     Creativiteit. Vegan koken is een uitdaging. Je moet er goed bij nadenken. Het proces vergt veel creativiteit, waardoor je je brein hard aan het werk zet. Dit maakt je blij!

4.     Gezond! Last but not least is vegan eten natuurlijk hartstikke gezond. Met name je darmen en huid zijn je ontzettend dankbaar. Je voelt je fitter, je verliest gewicht. Van dit word je zeker weten gelukkiger. Hou het natuurlijk wel binnen de gezonde perken, zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Weg dus met die stereotypering. De échte vegan handelt vanuit zijn hart en wordt daar gelukkig van.  Helemaal fijn!