Blog Bedrock Magazine: Word je gelukkig als je veganistisch eet? / by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBety Word-je-gelukkig-als-je-veganistisch-eet.jpg

Word je gelukkig als vegan? (volgens een GeluksPsycholoog)

Bij Bedrock zijn we fan van vegan. 

Nu onderscheid je je van de rest wanneer je vegan bent. En je weet wat onderscheidend zijn voor gevolgen kan hebben; door anders te zijn word je vanzelf een makkelijk doelwit voor stereotypering. Nu is het geitenwollen-sokken-imago gelukkig ver naar de achtergrond verdwenen bij hippe vegans; maar je hoort vaak nog opmerkingen als ‘te idealistisch’, ‘dromers’ of mensen die ‘zuur’ zijn. (zuur naar de ‘gewone rest’ dan natuurlijk).

Is dat waar? Zijn vegans zuur? Of maakt vegan zijn juist gelukkig? GeluksPsychologe Josje Smeets geeft antwoord.

Het is inderdaad zo dat veganisme voortvloeit uit idealisme. Je probeert de wereld een beetje beter te maken. Volgens de alom bekende quote ‘begin bij jezelf’. Wanneer je 100% achter deze keuze staat en veganist bent vanwege je overtuigingen dan kan het je inderdaad gelukkiger maken. Wil je vooral meedoen aan de hippe trend, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment afhaakt omdat de offers te groot zijn, waardoor je juist minder gelukkig voelt.

Hoe maakt het zijn van een overtuigde veganist dan gelukkig?

1.     Je draagt ergens aan bij. Je wilt niet enkel bijdragen aan een betere wereld en een beter milieu, je dóet het daadwerkelijk ook. Dit geeft je een goed gevoel. Dit sterkt je zelfvertrouwen, bij elke maaltijd opnieuw weer. Je hebt het gevoel dat je iets voor elkaar bokst. Daarbij veegt het tegelijkertijd je schuldgevoelens met betrekking tot dierenleed van de tafel, omdat je hier juist niet meer aan bijdraagt.

2.     Zingeving. Al zo lang wij op aarde rondhuppelen, zijn we op zoek naar zingeving. Want het gevoel dat we hier voor niets zijn is eigenlijk ondraaglijk. De bekendste vorm van zingeving is religie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een religie aanhangen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Ze hebben een reden om te leven en goed te doen. Dit geldt ook voor de vegan. Dat idealisme van veganisme heeft een hele positieve kant. Je streeft naar een mooiere en betere wereld. Het geeft je richting en doel in het leven.

3.     Creativiteit. Vegan koken is een uitdaging. Je moet er goed bij nadenken. Het proces vergt veel creativiteit, waardoor je je brein hard aan het werk zet. Dit maakt je blij!

4.     Gezond! Last but not least is vegan eten natuurlijk hartstikke gezond. Met name je darmen en huid zijn je ontzettend dankbaar. Je voelt je fitter, je verliest gewicht. Van dit word je zeker weten gelukkiger. Hou het natuurlijk wel binnen de gezonde perken, zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Weg dus met die stereotypering. De échte vegan handelt vanuit zijn hart en wordt daar gelukkig van.  Helemaal fijn!