Blog Wendyonline: Vraag het een gelukspsycholoog. / by Josje Smeets

Josje Smeets Gelukspsycholoog HelloBetty blog vraag-het-een-gelukspycholoog.jpg

Need help? Stuur je vraag aan een GeluksPsycholoog dan nu naar info@wendyonline.nl en lees wellicht het antwoord binnenkort terug in de nieuwste rubriek op de site van Wendy Magazine. Annet uit Schoonhoven worstelt met het niet in praktijk kunnen brengen van goede voornemens. Ze wilt heel veel, maar kan zich er maar niet toe zetten. Lees hier hoe het misschien makkelijker lukt.

Annet Curvers, Schoonhoven

Ik lees vaak in zelfhulpboeken en op verschillende sites dat ik meer moet bewegen en meer in actie moet komen om de dingen te doen die ik echt wil. Maar juist dit laatste is heel lastig. Ik weet wel wat ik graag zou willen, maar het ook écht doen, dat lukt dan weer niet. Kun jij me verder helpen Josje?

Beste Annet,

Heel herkenbaar wat je schrijft. Mensen zijn gewoontedieren. We houden van veiligheid en daardoor is altijd maar hetzelfde patroon afdraaien makkelijk en fijn. Je hoeft er niet over na te denken. Terwijl nieuwe dingen juist moeilijk zijn; je moet het wiel opnieuw uitvinden, het kost daadwerkelijk moeite. Zo zit het ook met lichaamsbeweging; wanneer dit niet in je systeem zit, zul je het in je systeem moeten krijgen.

Ben hierin niet te ambitieus. Als je makkelijke dingen fijn vindt, is het de truc om ook nieuwe dingen makkelijk te maken. Laatst hoorde ik van iemand een hele fijne stelregel: ‘maak alles 20 seconden makkelijker.’ Dit betekent dat wanneer je morgen wilt gaan hardlopen, je alvast je sportschoenen bij de voordeur zou kunnen zetten en je sportkleren klaarleggen op je bed. Dat maakt de drempel iets lager en maakt dat je makkelijker tot actie overgaat. Deze 20 seconden kunnen je het laatste zetje geven. Bovendien laten je schoenen je herinneren aan de actie die je wilt ondernemen. Dit noemen we ‘nudging’ in de psychologie.

Zo gaat dat ook bij alle andere zaken waarbij actie vereist is. Zoek een bepaald telefoonnummer vast op van het clubje waar je bij wilt, dek alvast de tafel wanneer je telkens met je bord op schoot voor de tv eet etc. En doe precies het tegenovergestelde voor gewoontes die je wilt laten. Maak die 20 seconden lastiger. Verstop die repen chocola (of koop ze helemaal niet), vergrendel dat spelletje op je telefoon een extra keer. 20 seconden lijkt overkomelijk, maar dit is vaak al wat het verschil maakt.

Succes ermee Annet. Laat je me weten of het lukt?

Josje 

Heb jij ook een brandende vraag voor een GeluksPsychologe? Stuur deze dan naar info@wendyonline.nlen wie weet lees je het antwoord binnenkort hier.