Blog Bedrock Magazine: wat bepaalt je werkgeluk? (volgens een gelukspsycholoog) / by Josje Smeets

Josje Smeets gelukspsycholoog HelloBetty werkgeluk-nieuwe-baan-blog.jpeg

Werkgeluk voor alle medewerkers. Het lijkt zo simpel. Een oneindig aantal cappuccino’s met havermelk, een tafeltennistafel en klaar is de baas. Everybody happy. Not. Hoe bereik je dit werkgeluk dan wel? Lees het hier.

Juul van de PR afdeling klaagt dat haar werk vaak hetzelfde is. ‘Het is steeds hetzelfde riedeltje afdraaien. Ik draai gewoon productie. Teksten eruit knallen en next!’ Juul mist uitdaging.

Haar collega Pieter van operations heeft tegenovergestelde problemen. Hij zou willen dat een dag eens een keer volgens een bepaald stramien verliep. Hij wordt geleefd door ad hoc zaken en brandjes blussen. Pieter mist juist orde en rust op zijn werkplek.

Anton van administratie daarentegen weet geeneens meer wat het is om met plezier naar zijn job te gaan. Hij doet dit werk al tien jaar lang; dag in, dag uit. Regelgeving, veeleisende managers, zeurende leveranciers. Hij laat het over zich heen komen. Andere kwalificaties heeft hij niet. De boterham vanavond moet toch echt weer op tafel. Dit is zijn leven. Hij zit vast.

Natuurlijk heeft iedereen wel eens een mindere dag op zijn werk. Of een mindere week. Een mindere maand misschien zelfs. Maar daar zou het dan ook wel een beetje moeten ophouden. Hoe weet je nu of je werk je niet meer gelukkig maakt? En dat je wellicht beter af bent wanneer je stopt en een andere baan zoekt?

Hele lastige vraag met zeker geen eenduidig antwoord. Want is het je lastige, controlfreakerige baas die je het leven zuur maakt op het werk, of zijn het de lange dagen, de suffe taakjes, teveel ad-hoc-zaken? You name it. Zoveel mensen, zoveel wensen. En ook zoveel stressoren in dit geval.

In plaats van bij het eerste conflict gillend naar buiten te rennen, kun je het beste heel grondig nagaan wat je echt wilt. Dat kun je zelf proberen, of je zoekt er hulp bij. Die vriendin met die hele toffe job, een jobcoach of je vader die alles altijd beter weet. Bedenk dan wel dat het ongelukkig voelen op je werk altijd te maken heeft met de volgende twee zaken; autonomie en controle. Autonomie is het gevoel van vrijheid en het gevoel dat je zelf beslissingen mag nemen. Hierbij is vertrouwen belangrijk. Hoe meer vertrouwen jij ontvangt van je leidinggevende en collega’s, des te meer autonomie je ervaart. Maar zelfs wanneer je het idee hebt dat het vertrouwen binnen jouw bedrijf wat minder is, kun je toch het gevoel hebben dat je naar eigen inzicht je dag en taken kan indelen. Dat is persoonlijk. Bepaal voor jezelf hoe goed je in je autonomie zit. Geef er desnoods een punt voor tussen 0 en 10. Je begrijpt dat alles met een 5 of lager niet goed is op de lange termijn.

Controle is de tweede factor die bepalend is voor je werkgeluk. De term controle klinkt heel fout, maar is toch iets heel normaals. Iedereen heeft een zekere behoefte aan controle. Het hangt heel nauw samen met autonomie. Iedereen vindt het fijn om controle te hebben over dat wat je doet op je werk. Op het moment dat je hele fijne ideeën hebt of je hebt een strakke dagplanning gemaakt, dan kan het heel vervelend voelen wanneer iemand (collega’s of managers) daar geen rekening mee houdt en als het ware de dag van je overneemt. Dat dus een ander bepaalt wat jij doet op je werkdag en zo andere, in jouw ogen belangrijke, zaken blijven liggen. Niet fijn. Helemaal niet fijn zelfs.

Maar ook zaken als het niet kunnen bepalen van je eigen werktijden, moeilijk vakantie op kunnen nemen en niet flex- of parttime kunnen werken zijn dingen die buiten jouw controle liggen. Hoe minder controle je ervaart op je werk, des te meer je werkgeluk daalt. En dat is naar. Geef ook het gevoel van het hebben van controle op je werk een cijfer.

Scoor je voor beide onvoldoende? Ga dan na hoe dat komt. Ligt dit aan de organisatie, of zit je zelf wat minder in je vel en ervaar je het alleen maar zo? Is het eerste aan de hand, tsja; dan moet je misschien toch op zoek naar een nieuwe baan. Maar ik adviseer altijd om het in elk geval eerst bespreekbaar te maken. Wie weet wat voor deuren er geopend worden.

Mocht je nu toch kiezen voor ander werk, ga dan heel goed na wat je echt wilt. Visualiseer jezelf over 5 en 10 jaar van nu. Wat wil je dan bereikt hebben? Welke stappen zijn daar nog voor nodig? Ga doelgericht en grondig te werk, zodat je dit keer de allerbeste keuze maakt. Waarbij je de autonomie en controle niet mag vergeten dus. Gedegen onderzoek naar het bedrijf van je dromen, koffie gaan drinken met mensen die er al werken of een proefweekje draaien voor je begint doen absoluut wonderen hierin.

Dat is dus dat ik de Juuls, Pieters en Antons van deze wereld zou aanraden. Ik wens hen veel succes.