Blog Wendyonline.nl: Gelukkig Holland / by Josje Smeets

Josje Smeets HelloBetty Gelukspsycholoog Happy Holland blog.jpg

Nederland staat super hoog in het World Happiness Report. Wij hollanders zijn lucky bastards. Hoe dat kan? Lees het hier:

Wij Nederlanders staan vijfde op de ranking van het World Happiness Report. Is dat even geluk hebben.

Waarom wij Nederlanders zo happy zijn? Dat hangt af van een aantal factoren. Wanneer we de bekende pyramide van Maslow erbij halen kunnen we zien dat het merendeel van de Nederlanders heel gemakkelijk aan de onderste lagen van deze pyramide voldoet.

Zo zijn onze basisbehoeften vrijwel allemaal vervuld. De meeste Nederlanders hebben brood op tafel en een dak boven ons hoofd. Daarnaast is ook de gezondheidszorg in Nederland goed geregeld en kunnen we hier veilig opgroeien. Ook is er veel ruimte voor sociale connecties. En over het algemeen, uitzonderingen daargelaten, heerst in Nederland ook het moraal van elkaar respecteren, vrijlaten en waarderen. Wanneer je kijkt, kruipen we op die manier al heel hoog op de ladder van geluk. Het blijkt dat juist het onbezorgd kunnen uiten van onze mening maakt dat Nederlanders gelukkiger zijn dan andere volken. Want zo normaal is die vrijheid van meningsuiting nog helemaal niet. Zelfs in landen als Frankrijk of Duitsland, die toch ook in NoordWest-Europa liggen. In deze landen heerst er nog veel meer hiërarchie op scholen of werkplekken; daar kun je dus niet zomaar je mond opendoen. En als je het al wel doet, heeft het dikwijls consequenties. Dit laatste geldt zelfs nog in veel Franse gezinnen zo. Het is niet normaal dat kinderen ingaan op hetgeen hun ouders hen opdragen. Dat is hier toch wel even anders.

Het stomme is, dat we bij bovenstaande niet al te vaak stil staan. We nemen alles wat we hebben heel gemakkelijk voor lief. We staan er simpelweg te weinig bij stil.

Dat kunnen we veranderen! Hoe?

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek helpt daar heel goed bij. Op het moment dat jij 1 keer per week, tien weken lang, de 3 dingen waarvoor jij dankbaar bent gaat opschrijven, stijgt je interne geluksniveau. Je zult tijdens het nadenken en opschrijven ‘oh ja!’-momenten in je hoofd ervaren. Deze momenten komen niet alleen, ze nemen een stoot serotonine en dopamine met hen mee. Waar je blij van wordt. Het bijhouden van dit dagboek zorgt ervoor dat je je leven door een nieuwe roze bril bekijkt. Je wordt blijer van de werkelijkheid zoals die is. En dat is volgens Maslow het ultieme geluk. 

Zo kunnen we al schrijvend vast nog wel een plekje stijgen in het World Happiness Report.Ik kijk ernaar uit!