Eerste blog Bedrock Magazine: Hoe kom je als millennial zonder kleerscheuren uit je quarterlifecrisis (volgens een gelukspsycholoog)? / by Josje Smeets

Quarterlifecrisis HelloBetty Gelukspsycholoog.jpeg

Er wordt veel over millennials gezegd en geschreven. Er wordt zo niet nog meer van millennials gevonden. Zo hoor ik dat ze lui, egoïstisch en arrogant zijn.

Ik kom, als zijnde gelukspsycholoog, nogal wat millennials tegen. En geloof me, zodra ze bij mij aan tafel zitten, herken ik bovenstaande omschrijving totaal niet. Ik denk juist dat precies het omgekeerde geldt voor de gemiddelde millennial. Ze zijn hardwerkend, willen iets bijdragen aan deze wereld en elke dag leren.

Mijn definitie van millennials is simpel; het zijn mensen die leven, wonen en werken in het hier en nu, maar ondertussen de toegang naar de rest van de wereld in hun achterzak dragen.

En dat is lastig. Het betekent dat je de hele dag de keuze hebt tussen het hier&nu en..….tsja, de rest. Waarbij het gras vaak groener is aan de overkant.

Keuzestress is dan ook datgene dat kenmerkend is voor millennials. Wanneer je nog thuis woont, zijn deze keuzes alleen maar spannend en interessant. Jij wordt never nooit zo saai als je ouders. De wereld ligt immers aan je voeten! Dromen te over.

Dat wordt anders wanneer je eenmaal afgestudeerd en aan het werk bent. Want hoeveel van die dromen zijn nu daadwerkelijk uitgekomen? Je had gedacht dat je ondertussen wel een hoge management-positie zou bekleden bij een topbedrijf. En dat je op z’n minst gelukkig zou zijn in een relatie. Misschien had je zelfs al een kind welkom willen heten op de wereld. Verder weg van de waarheid had je niet kunnen zitten. Jeetje; jij bent al blij als je twee paar dezelfde (!) schone sokken bijelkaar weet te rapen ‘s ochtends. 

Iedereen om je heen lijkt het gemaakt te hebben. Behalve jij. Je bent verre van succesvol. Je weet geeneens meer hoe je succesvol zou kunnen worden. Je hebt de route gelopen zoals die voor je was uitgestippeld en nu……..tja: wat nu? Zoveel keuzes. Wat is in godsnaam de juiste? Je voelt je gevangen. 

Dikke kans dat je in een quarterlife crisis bent beland.

Fijn, zul je denken. Hoe kom ik er weer uit dan? Hoe vind ook ik de weg naar geluk en succes in mijn leven?

1.     Zelfonderzoek. Wat zijn je dromen? Wat is het doel in je leven? Dit is absoluut de belangrijkste weg die je uit de crisis leidt. Probleem is namelijk dat al die keuzes je zelfbeeld vervaagd hebben. Je lijkt niet meer te weten wat je wilt en belangrijk vindt, terwijl het antwoord toch echt diep van binnen in je zelf zit. Je kunt een stapel zelfhulpboeken aanschaffen, of je schakelt de hulp van een coach of psycholoog in. Deze weten als geen ander hoe ze je bij de hand moeten nemen en je de weg kunnen wijzen door het doolhof van keuzes. (Kijk voor meer info bij millennial-coaching.)

2.     Acceptatie. Je zit in crisis. So what? Dan is dat maar even zo. Goed excuus om wat uitnodigingen af te slaan op een avond dat je wel wat rust kan gebruiken. Jij gaat al Netflixend Tony’s eten. Je bent namelijk in crisis. Op het moment dat je accepteert wie je bent, zul je automatisch merken dat het beter gaat. Je kent vast de verhalen wel van vrienden, die het online daten hé-le-maal zat zijn, alle apps van hun telefoon gooien en plots tegen de man van hun dromen aanlopen bij de groente-afdeling van de Appie.

3.     Rust in je hoofd. Oké, het lijkt een dooddoener. Maar ik denk dat het een cruciale is. Juist het altijd bezig zijn, overal bij willen horen en niets willen missen, zorgt ervoor dat je overbelast raakt. Je brein raakt op tilt. Niet oké. Zeg af en toe ‘nee’. Ik verwijs je wederom naar je bank en je vriend Netflix. Niks mis mee zo af en toe. Vergeet zeker niet te sporten. Sporten is nummer 1 geluksbevorderaar en helpt je orde te scheppen in de chaos in je hoofd. Maar ook cursussen mindfulness of yoga kunnen bijdragen aan het gevoel van rust.

4.     Kies tussen off- en online.Geen mens kan twee dingen tegelijk. Al denken we vaak van wel, ons oeroude brein is er niet op gemaakt. Ga single tasken. Wil je je verliezen in je smart phone? Doe dat dan maximaal 1 uur per etmaal en plan hier vaste momenten voor in. Vier scroll-kwartiertjes op een dag zorgen ervoor dat je je niet verliest in het jezelf vergelijken met anderen, maar dat je wel nog een beetje op de hoogte blijft van datgene dat speelt in het land. Wanneer je niet online bent, ben dan ook echt offline. Kijk eens om je heen. Wat heeft het real time leven te bieden voor je? Geef aandacht aan degenen met wie je samenwerkt of afspreekt. Volledige aandacht geeft rust en meer verbondenheid met anderen. Ook dit maakt je gelukkiger en zorgt ervoor dat je zaken meer helder krijgen kan.

Dus millennial. No worries. Het komt wel goed met je. Je hebt tenslotte nog een leven voor je. En weet je wat een voordeel is van het hebben van een quarterlife crisis? Je slaat naar alle waarschijnlijkheid je midlife crisis over. Want tegen die tijd heb je het veel te druk met succesvol zijn.