Geluk in januari / by Josje Smeets

Heb je in januari ook altijd de neiging in een winterdepressie te vervallen? Weg gezelligheid bij de boom met vrienden en familie. Weg eindeloze avonden vol feestjes en drankjes. Hallo aan een lange, saaie, druilerige maand vol verplichtingen. Geluksgevoel? Hell no. De lente is nog lang niet in zicht.

Tijd om HelloBetty in te schakelen. Betty adviseerde mij om mezelf doelen te stellen. En dat is precies wat ik ga doen in januari.

Stel jezelf ook een doel deze maand! Het  stellen van doelen helpt voor focus en flow en het geeft je een gevoel van autonomie en competentie. Al deze factoren zorgen voor het verhogen van je algehele geluksniveau.

Mijn persoonlijke #januarychallenge is singletasken. Let me explain.

Ik ben een fervente multitasker. Stiekem ben ik er zelfs  een beetje trots op. Voor mij geen ellenlange vergaderingen; to the point aub. Ik omschrijf mezelf als snel en efficiënt. Niets blijkt minder waar. Multitasken is inefficiënt, improductief en stressvol. Bovendien is het brein simpelweg niet in staat 2 of meer dingen tegelijk te doen. Je multitaskt dan ook niet, je switchtaskt. Je verlegt je focus. Je raakt afgeleid. En zoals je wellicht wel weet heeft afleiding dikwijls negatieve gevolgen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Vanaf NU singletask ik dus. Geen Insta checken tijdens het eten. Niet voldoen aan kinderverzoeken tijdens het plegen van een telefoontje. Ik hou me bij 1 taak tegelijkertijd. 1 maand lang. Elke taak opnieuw. Om dit te kunnen volhouden moet ik deadlines hanteren. Want de verveling en het ongeduld zijn mijn grootste vijand. Ze slaan onherroepelijk toe. Ik zal mijn deadlines daarom strakker moeten plannen en hanteren dan normaal. Want behalve een switchtasker ben ik ook een fervente uitsteller. Pas als de deadline in mijn nek hijgt, ga ik in de versnelling.

Om mezelf te blijven motiveren denk ik graag aan mijn dagelijkse hardlooprondje. Hoe zorg ik daarbij dat ik mijn deadlines haal? Niet door stiekem tussendoor een appje of een email te sturen. Hardlopen is dé single-task bij uitstek. Wanneer ik loop met vrienden loop ik minder efficiënt. Althans, wanneer ik loop én klets met vrienden. Pas wanneer mijn focus is op het hardlopen alleen, haal ik mijn deadlines en ben ik vele malen sneller en efficiënter.

Wat is jouw doel deze maand? Of je goed voornemen? Zorg dat het doel intrinsiek en haalbaar is. Wil je meer weten over hoe je goede doelen kunt stellen én volbrengen? Schakel dan HelloBetty in. Zij maakt samen met jou een plan op maat. Zodat ook jij actief aan de slag kunt om die winterdip tegen te gaan. Make January count!

Singletasken it is. Hoogste tijd voor een kop koffie nu, die ik tussen het schrijven door niet zetten mocht.

Go, go, go!