Om 5 uur opstaan heeft 5 voordelen / by Josje Smeets

‘Ben jij al lid van de 5am club?’ werd mij vorige week om 6:55 in de sportschool gevraagd, net vóor aanvang van ons uurtje krachttraining. Euhm; de 6am club valt me al zwaar. Om vijf uur opstaan? Waarom zou ik? Maar vooral: hóe dan?

Toch zijn van het boek The 5am club van Robin Sharma inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Vroeg opstaan dóet dus blijkbaar iets met ons. Ik dook voor je de wetenschap in en wat bleek? Er zijn maar liefst 5 bewezen voordelen van om 5 uur opstaan en die deel ik met BEDROCK.

5 voordelen van om 5 uur opstaan

Wanneer jij over het algemeen goed slaapt en je daar lekker bij voelt is mijn advies vooral om alles te laten zoals het is. Laat je niet gek maken door de nieuwste hype; je slaapt om fysiek en mentaal te ontspannen. Slapen kun je niet leren. Slapen ‘overkomt’ je, het is de ultieme vorm van loslaten. Als je slapen gaat overdenken, gaat het geheid mis.

Merk jij echter dat de kwantiteit of kwaliteit van je slaap minder goed is? Zit je ’s ochtends laag in je energie en duurt het uren voordat je goed op gang bent? Dan is vroeger opstaan het overwegen waard.

Volgens de wetenschap kent om 5 uur opstaan 5 grote voordelen:

  1. Je wordt vele malen productiever. De maatschappij wordt steeds hectischer en er wordt 24/7 veel van ons gevraagd. On- of offline. Toch is het zo dat in de aller vroegste uurtjes van de dag een zogeheten stilte over ons land hangt; als je vroeg gaat hardlopen kom je vrijwel niemand tegen op straat en hoor je de geluiden van de natuur plotseling. Je wordt nog niet geappt of gebeld, iedereen is ofwel nog in diepe rust of in de hectiek van de ochtendspits. De perfecte uurtjes dus om ongestoord werk gedaan te krijgen! Mensen die deze uren gebruiken om te werken of hun werkdag nauwgezet te plannen zijn vele malen productiever dan degenen die dit later doen in de waan en hectiek van de dag.

  2. Betere mentale gezondheid. Hallo geluksgevoel! Wanneer je vroeg opstaat heb je doorgaans meer tijd voor self care zoals meditatie of yoga. Dit stemt blij, maar geeft bovendien een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Daarnaast heb je de tijd om je taken die dag beter te overzien en door te nemen in je hoofd, ook dit geeft het idee van meer grip.

Wil jij weten wat voor voordelen opstaan om vijf uur nog meer heeft? Lees dan het hele artikel op Bedrock Magazine: