Blog Wendyonline.nl: Life-hacks toward Happiness; #1 poetsen maakt gelukkig. / by Josje Smeets

Josje Smeets gelukspsycholoog HelloBetty Blog Lifehacks #1.jpeg

Lifehacks. Je leest er overal over. Snelle oplossingen en weetjes om je leven nét iets leuker te maken. Voor Wendy ontwikkelde ik de serie ‘Lifehacks toward Happiness’. En hierbij de eerste hack. Leuk is ie niet, maar het maakt je gelúkkig!! Lezen maar.

Jawel ladies and gents. Alhoewel het begin mei meer herfst lijkt dan lente, zijn we toch echt al halverwege het voorjaar. Kijk jij echter nog steeds door ietwat groezelige ramen naar de regen buiten? Duikel die emmer met sop dan snel op. Het is tijd voor de grote (voorjaars-)schoonmaak!

Waarom? Schoonmaken is misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Wellicht heb je een fijne hulp die het poetsen voor je doet. En toch. Ja toch. Zélf poetsen maakt gelukkig. Heel erg en heel snel. Hoe?

 1.     Poetsen geeft je gevoel van controle terug. Op het moment dat al het andere onduidelijk voor je is, kan poetsen je juist een duidelijke richting en structuur geven. Al is het maar in je eigen iny tiny huisje. Jij kan iets. Jij doet iets. Jij zit niet bij de pakken neer.

2.     Poetsen geeft snel resultaat. En dit is ongelofelijk satisfying. Een opgeruimd huis geeft je onmiddelijk beloning en daar geniet je dagenlang van.

3.     Rommel maakt dat je inschattingsvermogen verlaagt en dat je meer impulsief wordt. Ooit toonde een onderzoek aan dat we meer online aankopen doen in een rommelig huis, dan in een opgeruimde kamer. Het geeft dus letterlijk overzicht wanneer we huishouden, waardoor je een betrouwbaarder oordeel kan vormen. Handig wanneer je je niet zo lekker voelt.

4.     Rommel zorgt voor stress. En deze haal je weg door hem op te ruimen. Met elke veeg over de randjes van je kast voel je weer een last van je schouders vallen. Lekker zeg!

5.     Poetsen zorgt ervoor dat je hinderlijke prikkels en afleiders weghaalt uit je huis. Dit geeft veel meer rust. En rust maakt gelukkig.

Over rust gesproken. Na zo’n uurtje poetsen heb je wel een pauze verdiend. Lekker met een kop thee op je opgeruimde bank is een traktatie an sich. Geniet!