Blog WendyOnline.nl: Maakt het vieren van je verjaardag gelukkig? Vijf redenen. by Josje Smeets

Hello Betty Gelukspsycholoog Josje Smeets Blog Feest.jpg

Ik maak het liefst van elke dag een feestje. Het leven is te leuk om te gaan sikkeneuren. Behalve op mijn verjaardag. Dan kruip ik het liefst diep onder de wol. Ik vraag me wel eens af hoe dat kan. Want op je verjaardag vier je; wat eigenlijk? 

Je viert jezelf. Jij en jij alleen. Je bent dankbaar omdat je er bent en vraagt anderen dit met je te vieren.  En daar wringt de schoen. Want kun je dat wel van een ander vragen? Is dat niet een tikkeltje egoïstisch wellicht? En hebben mensen niets beters te doen dan verplicht naar jouw feestje komen? Allemaal overpeinzingen die de revue passeren wanneer de beruchte datum nadert. Dan zijn er nog je schoonouders. ‘Je viert je verjaardag toch zeker? Dat is iets dat hoort.’ 

Ai, die komt hard binnen. Ik kruip nog maar wat verder onder de wol. Tijd voor een onderzoekje. Maakt het vieren van je verjaardag gelukkig? Ik ben de wetenschap ingedoken voor jullie. Schoorvoetend moet ik bekennen……… ‘yes, it does.’ En dit is waarom:

1.     Dankbaarheid. Het vieren van je verjaardag dwingt je te reflecteren. Even stil te staan. Je bent toch maar mooi dat jaar ouder geworden. En zoveel heb je er geeneens voor hoeven doen. Wees dankbaar dat je er (nog) bent. Count your blessings. Dankbaar zijn maakt meer positieve emoties los en dus gelukkiger.

2.     Positiever zelfbeeld. Wij nuchtere Hollanders hebben het minste aantal officiële feestdagen van Europa. Hier geldt; ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Vieren doen we niet snel, hard doorwerken is veel stoerder.  Terwijl het vieren van successen en speciale gebeurtenissen (zoals verjaardagen) maakt dat we een positiever zelfbeeld krijgen. ‘Wow, blijkbaar mag ik er zijn. Kijk maar eens naar al die lieve verjaardagswensen.’ Helemaal speciaal voor jou. Toch wel leuk stiekem.

3.     Je bent samen. Zoals al vaker verteld; sociale verbondenheid zorgt voor meer happiness. Wij mensen zijn sociale wezens en ons gelukcentrum in het brein weet dit maar al te goed. Ben je samen met je vrienden, dan vliegen de gelukshormoontjes dopamine en oxytocine in het rond. Zelfs al zit je in een kringetje met een blokje kaas. Dit soort zitfeestjes is zéker niets voor mij. Als ik mijn verjaardag vier, dan maar gewoon goed. We prikken een datum in de zomer, vragen de buurman te DJ-en, struinen Pinterest af naar de mooiste zelf-maak-versieringen en huren een silent disco. Want gedanst gaat er worden.

4.     Dansen. En oh ja, wat worden we blij van dansen. Ook hiervan komen gelukshormonen  vrij, vooral endorfines dit keer. Dans je ook nog eens met een zeer aantrekkelijke partner, dan komen daar nog meer hormonen bij. Dansen ontspant; het maakt je hoofd leeg. Muziek maakt sowieso dat de gebieden in je hersenen beter gaan samenwerken, waardoor je je empathischer opstelt. Dit zorgt weer voor meer sociale verbondenheid en het gelukskringetje is weer rond.

5.     Eten en drinken. Ook lekkere hapjes en drankjes maken je blij. Je hersenen zijn geprogrammeerd je te belonen voor voedsel, dus behalve zout en vet, hap je ook dopamine naar binnen. Natuurlijk, drink en eet met mate, en zeker niet elke dag ongezond. Maar af en toe een hapje van een goede cateraar of een Braziliaans cocktailtje van de barman zorgt ervoor dat je blij wordt.

Zelfs al ben je niet van plan groots uit te pakken, vieren die verjaardag! En niet omdat het hoort, maar omdat het kan. Doe iets speciaals; je hebt het verdiend! Als jij blij bent met jezelf, dan volgen alle anderen vanzelf. Zeker weten.

Begint het al te kriebelen? Bij mij in elk geval wel. Het is bijna weer zover. Misschien toch maar eens een whatsapp-groep aanmaken…. 

Hieperdepiep!

Blog Bedrock Magazine: Welke 6 mini-veranderingen zou iedereen in 2019 moeten invoeren? by Josje Smeets

Gelukspsycholoog Josje Smeets HelloBetty Bedrock mini veranderingen.jpg

Nieuw jaar. Time for a change. Dit keer gaan we het helemaal anders doen. Wat nou, de eerste twee maanden zitten kniezen omdat ze zo saai en deprimerend zijn? Snotterend van ongeluk op Blue Monday? 2019 wordt een happy year. Vanaf day one. En laat dat nu geeneens zo ongelofelijk lastig zijn. Sterker nog, het is super easy.

Ik geef je hierbij een aantal tips voor mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen en je zienderogen gelukkiger maken. Wedden?

1.     Begin de dag met een succes. Hè wat? Je gaf aan dat het EASY veranderingen zouden zijn. Lekker hoor. Geen zorgen, het beginnen van de dag met een succes-ervaring is makkelijker dan je denkt. We beginnen bij het opstaan. Ik ga er even vanuit dat je doorgaans gewekt wordt door je wekker. Ben je een snoozer? Dikke faal. Dat moet vanaf nu anders. Hup, gelijk dat bed uit jij. Wanneer je binnen de minuut opstaat na het afgaan van de wekker, heb je je eerste succes te pakken. Wat er verder ook gebeurt vandaag, dat heb je even mooi gefikst! Dit geeft je zelfvertrouwen meteen een boost.

2.     Neem meer pauzes. Weekend of drukke werkdagen. Zorg dat je pauzeert. Bewezen is dat onze hersenen maar een aandachtscurve kennen van 40 minuten. Houd je ieder uur (!) een micropauze, dan reset je je brein en kun je er weer vol tegenaan. Wat ik niet zeg, is dat je elk uur maar een portie moet gaan staan meeroken met je paffende collega’s; wat ik wel zeg is dat ff opstaan en een kop koffie halen, een kopietje uit de printer scoren (waarbij je uiteraard de trap neemt) of een potje tafeltennissen in de kantine er echt voor zorgt dat je productiever en gelukkiger wordt.

3.     Beweeg elke dag. Een open deur. Een krakende en piepende open deur voor velen. Maar zó belangrijk. Bewegen is geluksbevorderaar nummer 1! Het is de enige bewezen manier om allevier de gelukshormonen gelijktijdig te laten vrijkomen en dansen in dat brein van je. Dus, hijs die slobberlegging achter uit je kast en gaan! 30 minuutjes op cardio-niveau kan iedereen. Zorg dat je gewoon kan blijven praten onder je work-out, dat is het best. Wie elke dag minimaal 30 minuten beweegt en dit minstens een half jaar volhoudt, kan wel tot 5 jaar later genieten van de effecten hiervan.

4.     Eet gezond. Nog zo’n deur. We weten het allemaal. Wees lief voor dat lijf van je. Je hebt er maar 1. Fitte en gezonde mensen zijn niet alleen minder vatbaar voor ziektes, angst en depressies; maar hebben bovendien een groter zelfvertrouwen en meer en betere slaap. Dat laatste vergroot je geluksgevoel nog meer!

5.     Geef aandacht aan de mensen om wie je geeft. Jaha, we hebben het allemaal druk. Maar een appje kan er heus nog wel vanaf. Op het moment dat je interesse toont in de ander, krijg je dit dubbel zo hard terug. Je voelt je met elkaar verbonden. En bonding zorgt voor happiness. Maar let wel; hoe meer face to face contact op een dag, hoe gelukkiger we ons voelen.

6.     Eindig je dag met een succes. Ook dit klinkt weer lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Wen jezelf aan om net voor het slapen gaan even stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Noem minimaal 3 zaken op. Noem daarnaast nog minimaal 1 ding op dat goed ging vandaag. Gegarandeerd dat jij met een goed gevoel gaat slapen en een nog beter gevoel de dag erna weer opstaat.

Word niet gelijk te veeleisend. Neem kleine stapjes. Begin es met die wekker van je. Heb je ‘s avonds gelijk wat om dankbaar voor te zijn. Soms moet je zaken handig aanpakken. Veel geluk in 2019!

Blog WendyOnline.nl: Vier tips die ‘nee’ zeggen makkelijker maken. by Josje Smeets

Gelukspsycholoog Josje Smeets HelloBetty.jpeg

Ik zit regelmatig in de trein. Daar geniet ik met volle teugen van. Niet alleen omdat ik me dan in alle rust kan voorbereiden op mijn werkdag die komen gaat, maar ook omdat er altijd wat te beleven valt. Allerlei mensen met hun eigen verhalen. De tongval die verandert naarmate de trein meer noordwaarts raast.

Onlangs werd mijn reis al vroeg bruut onderbroken door twee pubermeisjes met grote koffers die in de vierzit tegenover mij plaatsnamen. Binnen no time wisten ze alle ruimte in te nemen. Schooltassen, mobieltjes, liga’s, waterflessen, boeken: het lag overal. Rugzakken werden bruut tegen mijn enkels geschoven en telkens wanneer pubermeisje 2 vanuit ligstand besloot toch weer rechtop te gaan zitten, kon ik een stomp hier en daar verwachten. Het leek of er voor hen geen regels golden, behalve die van zichzelf.

Lichtelijk geïrriteerd sloeg ik het tafereel gade. Ijsberentrui tegen HelloKitty-shirt, oortjes delend en genietend van een aflevering Jachtseizoen. Benen languit op de zitting naast me. Ingesloten en opgefrommeld op mijn eigen stoel bedacht ik me opeens dat ik gewoon jaloers was. De meiden deden precies datgene dat menig volwassene had verleerd. Denken aan zichzelf. Lief zijn voor zichzelf. Zonder daarbij rekening te houden met anderen. Natuurlijk gelden er regels. Geschreven en ongeschreven. Het was duidelijk dat deze meiden hiermee nog onbekend waren. Maar hoe kun je, binnen deze kaders en regels, toch lief zijn voor jezelf? Iets minder rekening houden met anderen? Nee zeggen? Want je wordt er echt vele malen gelukkiger van.

Kun je ‘nee zeggen’ überhaupt leren? Hoe dan?

Ik geef je een aantal tips:

1.     Een ‘nee’ tegen een ander is een ‘ja’ tegen jezelf.  Ik weet dat ‘nee’ zeggen makkelijker gezegd is dan gedaan. Zeker wanneer je een enorme pleaser bent en conflictmijdend bovendien, zal dit een lastige zijn. Wat mij persoonlijk helpt is bedenken dat het ‘nee’ tegen de ander een ‘ja’ is tegen jezelf. ‘Nee, ik werk niet over vandaag’ is hetzelfde als ‘Ja, ik neem wat extra rust vanavond, zodat ik morgen meer productief zal zijn’. ‘Nee, ik proef jouw versgebakken taart niet’ equals ‘Ja, ik zorg voor mijn lichaam.’ Etcetera. Een ‘nee’ heeft een negatieve lading, maar wanneer je bedenkt dat elke ‘nee’ een ‘ja’ als vriend heeft, wordt het al een stuk minder moeilijk.

2.     Je zegt geen ‘nee’ tegen een persoon, maar tegen diens verzoek of gedrag. Wanneer je het ‘nee’ zeggen nog steeds eng vindt; bedenk dan dat je niet de persoon zelf afwijst. Je wijst alleen datgene af dat hij of zij doet of van je vraagt op dat moment. Wanneer 1 van je goede vrienden je een keer afbelt, baal je wellicht kortdurend. Maar vind je diegene dan opeens minder leuk? Nee toch zeker? Hou dat in je achterhoofd. Echte vrienden nemen je zoals je bent, ook als je een keer wat minder puf of zin hebt. En de rest? Wil je die mensen überhaupt wel in je leven? Food for thought lijkt me.

3.     Je geeft je grenzen beter aan.Het grootste voordeel van ‘nee’ zeggen is het volgende: wanneer jij vaker  ‘nee’ zegt, weet de ander veel beter waar jouw grens ligt. Lijkt eng in eerste instantie, maar wat blijkt? Het gevolg is dat die ander vanzelf minder vaak over de grens van jou heengaat. Simpelweg omdat diegene nu weet dat die grens er is. Is dat ff handig!

4.     Hou het simpel en duidelijk. Oké, met bovenstaande in je achterhoofd ga je ervoor. Je gaat ‘nee’ zeggen. Ben dan niet te uitgebreid en verzand niet in excuses (‘sorry sorry, ik voel me schuldig, maar het gaat echt niet anders’). Dat verzwakt je nee. Een krachtige korte ‘nee’ werkt het best. Wanneer je zorgt dat ook je lichaamstaal duidelijk een ‘nee’ uitstraalt, ben je geslaagd. En inderdaad, toegegeven; wanneer jij dit als pleaser voor het eerst uitprobeert, zullen mensen nogal verbaasd staan en proberen je alsnog over te halen. Herhaal dan, keer op keer, beleefd je korte ‘nee’. Alsof je een grammofoonplaat bent die blijft hangen. Zeer doeltreffend, werkt altijd.

Dus wat denk je dat deze gelukspsycholoog deed tijdens haar treinreis? Ze haalde diep adem, opende haar mond om ‘nee’ te zeggen tegen het gedrag van de meiden en zag vervolgens hoe ze hun jas aantrokken en uitstapten. Volgende keer beter.